Dieudonné tijdens een persconferentie in 2013
NOS Nieuws

Omstreden Franse komiek Dieudonné mag Hongkong niet in

De omstreden Franse komiek Dieudonné wordt vastgehouden op het vliegveld van Hongkong. Hij is daarheen gevlogen om twee shows te geven, maar mag het land niet in. Het is niet duidelijk waarom de Chinese immigratiedienst hem niet wil doorlaten.

Zo'n driehonderd mensen wilden vanavond en morgenavond een show van Dieudonné bezoeken. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Zijn advocaat zegt tegen de Franse krant Le Figaro dat hij mogelijk wordt uitgezet.

Quenelle

Dieudonné is onder meer bekend om de 'quenelle', dat wordt gezien als een antisemitisch gebaar. Bij een quenelle wordt de rechterarm naar beneden gestrekt en de linkerhand op de rechterschouder gelegd. Het wordt ook wel uitgelegd als een omgekeerde Hitlergroet.

Onlangs werd hij door een rechtbank in het Belgische Luik nog veroordeeld voor het aanzetten tot haat. Bij een optreden zou hij zich discriminerend en antisemitisch hebben uitgelaten. Eerder werd hij in Frankrijk al veroordeeld voor het verheerlijken van terreur.

Het is niet de eerste keer dat Dieudonné niet welkom is in een ander land. Twee jaar geleden werd hij in Groot-Brittannië bestempeld als ongewenst persoon. In meerdere landen werden shows van de komiek verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl