Laurent Gbagbo in 2013

Oud-president van Ivoorkust staat terecht in Den Haag

Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag begint vanochtend het proces tegen oud-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust. Gbagbo staat terecht voor moord, marteling en verkrachting tijdens de burgeroorlog in zijn land in 2010 en 2011.

Gbagbo was de eerste verdachte die al tijdens zijn presidentschap door het Strafhof werd aangeklaagd.

Gbagbo, die bij de presidentsverkiezingen van eind 2010 werd verslagen door Alassane Ouattara, weigerde zijn nederlaag te erkennen. Er ontstond een strijd tussen legers van Gbagbo en Ouattara, waarbij zeker 3000 mensen om het leven kwamen.

De internationale gemeenschap erkende Ouattara als nieuwe president en steunde hem in de strijd tegen Gbagbo. In april 2011 haalden VN-troepen en Franse commando's Gbagbo uit een bunker waarin hij en zijn vrouw zich hadden verschanst. Een maand later werd Ouatarra beëdigd als president.

Militie

Op verzoek van Outarra werd Gbagbo overgedragen aan het Internationaal Strafhof. Sinds eind 2011 zit hij in de strafgevangenis in Scheveningen. In 2014 besloot het Strafhof Gbagbo te vervolgen wegens misdaden tegen de menselijkheid.

Gbagbo staat terecht samen met de toenmalige minister van Jeugdzaken, die in de oorlog leider was van een militie. Deze 'Jeugdige Patriotten' vielen burgers aan, moordden en verkrachtten, zegt Afrika-correspondent Koert Lindijer. "De moeilijkheid zal zijn hoe je bewijst dat Gbagbo de bevelen gaf."

Samenzwering

Lindijer verwacht dat Gbagbo zich zal beroepen op de chaos die er in het land was, dat hij de controle was kwijtgeraakt en niet verantwoordelijk was voor het geweld. "Hij ziet het proces als een grote samenzwering van Frankrijk, het voormalige koloniale moederland van Ivoorkust. In zijn zelfbeeld is Gbadbo een strijder tegen kolonialisme, vechter voor mensenrechten en zeker geen oorlogsmisdadiger."

Vorig jaar kreeg de vrouw van de voormalige president door een rechtbank in Ivoorkust tot twintig jaar gevangenisstraf voor haar aandeel in het geweld tijdens de burgeroorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl