NOS Nieuws

Migranten verdronken bij Griekenland

Voor de Griekse kust zijn 24 migranten omgekomen. Zeker vier jongens en drie meisjes overleefden de oversteek vanuit Turkije niet. De Griekse kustwacht wist tien andere opvarenden van een gezonken boot te redden.

Wat er precies gebeurd is, is niet duidelijk. De kustwacht en schepen van de grensbewakingsorganisatie Frontex waren betrokken bij de reddingsactie bij het eiland Samos. Eerder deze week kwamen voor de kust van Kos ook al zeven migranten om het leven.

Er zijn dit jaar al tientallen migranten verdronken in de kustwateren van Griekenland en Turkije. Veel vluchtelingen proberen via Turkije naar Griekenland te komen. Het gaat voornamelijk om mensen uit Syrië, Irak en Afghanistan.

Massagraf

Premier Rutte en PvdA-leider Samsom hebben vandaag een plan gepresenteerd om de stroom van migranten die deze oversteek maken in te dammen. Ze willen vluchtelingen die op de Griekse eilanden aankomen per veerboot terugsturen naar Turkije.

Ze hopen een alternatief te bieden voor de mensen die de oversteek willen maken. "Vluchtelingen zijn bereid om hun leven te wagen, of dat van hun kinderen, om hier te komen. We moeten ze een alternatief bieden", zei Samsom in het NOS Radio 1 Journaal. "De Egeïsche zee is inmiddels een massagraf geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl