De aankomst van asielzoeker in de Zweedse stad Malmö in november EPA

Zweden wil 60.000 tot 80.000 afgewezen asielzoekers die vorig jaar naar Zweden kwamen uitzetten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman gezegd in een interview met de Zweedse televisie

In 2015 vroegen 163.000 mensen asiel aan in Zweden. Bij 60.000 van hen is de aanvraag afgewezen. "Dat aantal kan oplopen tot 80.000", zei Ygeman. De regering heeft de immigratiedienst en de politie gevraagd de uitzetting voor te bereiden. 

Dat zal volgens NOS-correspondent Rolien Creton op grote schaal gebeuren. "Ze willen chartervluchten gaan regelen. De minister wil daarbij samenwerken met Duitsland", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal. "Zo willen ze afgewezen asielzoekers die weigeren om terug te keren op grote schaal terug kunnen sturen." De operatie gaat jaren duren.

Veiligheid

Van alle Europese landen liet Zweden vorig jaar per hoofd van de bevolking de meeste asielzoekers toe. In november stelde het land grenscontroles in, in een poging de toestroom onder controle te krijgen.

De Zweedse migratiedienst kan de grote stroom asielzoekers niet meer aan, zegt Creton: "Er is een tekort aan opvangplekken en een tekort aan personeel. En de politie zegt de veiligheid in de asielzoekerscentra niet meer te kunnen garanderen."

De Zweedse premier Stefan Löfven kondigde afgelopen week al aan dat hij meer middelen vrij gaat maken om die veiligheid te garanderen. Aanleiding was een steekpartij in een asielzoekerscentrum voor minderjarigen, waar een 22-jarige medewerkster bij om het leven kwam.  

STER reclame