Facebook houdt beleggers vrolijk met goede kwartaalcijfers

AFP
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Terwijl Apple beleggers niet tevreden kon stellen en Twitter het ook niet makkelijk heeft, blijft het Facebook voor de wind gaan. De kwartaalcijfers van het grootste sociale netwerk ter wereld overtreffen alle verwachtingen. Het bedrijf haalde een omzet van 5,3 miljard euro. Dat is 1,83 miljard euro meer dan vorig jaar, een groei van 52 procent, en 156 miljoen euro meer dan verwacht.

Ook blijft het aantal maandelijks actieve gebruikers stijgen. In december bezochten in totaal 1,59 miljard mensen Facebook ten minste één keer. Dat is een groei van 14 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daarnaast bevestigt Facebook opnieuw hoe belangrijk mobiel voor het bedrijf is: 90 procent van de maandelijkse gebruikers - omgerekend 1,44 miljard mensen - bezocht in december het platform via een smartphone.

Dat vertaalt zich ook door naar de advertentie-inkomsten, verreweg de belangrijkste inkomstenbron voor het bedrijf. Advertenties op smartphone vertegenwoordigen nu 80 procent van alle inkomsten, waar dat vorig jaar nog 69 procent was.

Het bedrijf Facebook is al aantal jaren veel meer dan het bekende blauwe internetplatform. Het kocht in 2012 Instagram en in 2014 WhatsApp. Hoe goed de aangekochte apps het binnen Facebook doen, is niet duidelijk. Daarover brengt Facebook geen cijfers naar buiten. Wel staat vast dat zowel Instagram als WhatsApp nog altijd flink groeien. Ze hebben nu respectievelijk 400 en 990 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Middelpunt

Een belangrijke vraag voor dit jaar is wat Facebook gaat doen met WhatsApp en Messenger. Deze berichtendiensten willen allebei als verbindingsstuk fungeren tussen bedrijven en klanten. Het idee is dat je straks via één van de twee een tafel in een restaurant kunt reserveren.

Misschien wordt het ook mogelijk om direct via deze apps geld over te maken of bestellingen te doen. Daardoor kunnen ze nog belangrijker voor gebruikers worden, zoals in China, waar apps als WeChat voor van alles wordt gebruikt.

Daarnaast investeert het bedrijf flink in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het meeste concrete voorbeeld daarvan is de virtuele assistent M, die je via Messenger met allerlei dingen kan helpen. De functie verkeert nog in een beperkte betafase, maar er wordt veel van verwacht.

Virtual reality

Ten slotte is het bedrijf druk met virtual reality. Topman Mark Zuckerberg gelooft hier heel erg in en kocht daarom in 2014 het bedrijf Oculus, dat de virtual reality-bril Oculus Rift maakt. Met zo’n bril, die doet denken aan een afgedichte skibril, is het mogelijk om je even in een compleet andere wereld te wanen. Onlangs werd bekend dat de eerste consumentenversie 699 euro gaat kosten.

Toch gaat het Facebook niet alleen maar voor de wind. Het bedrijf wordt in Europa zwaar bekritiseerd om de wijze waarop het omgaat met gebruikersdata. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar met de Nederlandse privacywaakhond, de Autoriteit Persoonsgegevens, flink in de clinch gelegen. Ook loopt er een rechtszaak met de Belgische privacywaakhond. In Nederland loopt de wraakpornozaak nog altijd door.