Volgens Van der Steur zijn alle teruggekeerde Nederlandse jihadstrijders in beeld ANP

Nederland kan niet alle teruggekeerde jihadstrijders preventief opsluiten. Minister van der Steur zegt dat het preventief opsluiten in strijd is met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. "Je kunt mensen niet opsluiten als er geen indicatie is voor gevaar", zei de minister in een debat over teruggekeerde Syriëgangers.

De minister reageerde op een plan van het CDA, dat wil dat iedere jihadganger in detentie wordt opgenomen. CDA-Kamerlid Van Toorenburg noemt dit "verstandig en gerechtvaardigd" om de Nederlandse jihadstrijders duidelijk te maken dat de reis naar Syrië in strijd is met de uitgangspunten van de rechtsstaat. 

Volgens CDA-Kamerlid Van Toorenburg is het niet meteen de bedoeling om terugkeerders allemaal echt op te sluiten in een cel, maar wel in een soort gesloten opvang waar ze ook psychisch begeleid kunnen worden voor traumatische ervaringen.

Guantanamo Bay

Het plan van het CDA kan in ieder geval rekenen op de steun van VVD en SGP. Er is dus geen Kamermeerderheid voor. Regeringspartij PvdA is tegen, omdat de partij geen "Guantanamo Bay" in Nederland wil. Volgens Kamerlid Recourt zijn er voldoende juridische middelen om potentieel gevaarlijke terugkeerders op te sluiten. 

Van Toorenburg: alle Syriëgangers preventief opsluiten

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zegt ook dat er in de meeste gevallen een indicatie is een teruggekeerde Syriëganger op te pakken en vast te zetten voor een nader strafrechtelijk onderzoek. 

Ook benadrukt hij dat justitie alle terugkeerders in beeld heeft. "Van alle uitreizigers die bekend zijn, is al een dossier opgesteld dat klaar ligt voor het moment dat deze persoon terugkomt. Alle terugkeerders worden aangehouden voor een verhoor waar beoordeeld wordt op iemand vervolgd wordt of potentieel gevaarlijk is."

Van der Steur: teruggekeerde jihadstrijders niet opsluiten zonder indicatie

Aanleiding voor het CDA-plan is het recente jihad-rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Volgens de NCTV zullen de komende jaren jihadisten steeds geharder en gevaarlijker terugkeren. De NCTV waarschuwt voor een nieuwe generatie terugkeerders die zwaar geïndoctrineerd is door de jarenlange strijd. 

In totaal zijn 230 mensen vanuit Nederland naar IS-gebied afgereisd. Van hen zijn er 40 teruggekeerd naar Nederland, 150 zitten er nog in Syrië en 42 jihadisten zijn omgekomen in het oorlogsgebied. 

Lees hier het liveblog over het debat. 

STER reclame