Koningin Máxima komt aan bij het Filmfestival Rotterdam, met rechts burgemeester Aboutaleb ANP

Koningin Máxima heeft de 45e editie van het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) geopend. Na de opening keek ze naar Beyond Sleep, de Engelstalige verfilming van de roman Nooit meer slapen van W.F. Hermans, die in Rotterdam in première ging.

De komende anderhalve week worden er 450 films vertoond, verspreid over zeventien locaties. Meer dan honderd films beleven op het IFFR hun wereldpremière. 

Acht films dingen mee naar de Hivos Tiger Award, waaraan een geldprijs van 40.000 euro is verbonden. Onder de kanshebbers is ook History's Future van de Nederlandse regisseur Fiona Tan.

Bowie

Na het voor velen onverwachte overlijden van David Bowie is een voorstelling ingelast van The Man Who Fell to Earth, een science-fictionfilm uit 1976 met Bowie in de hoofdrol.

Het 45e IFFR is het eerste festival onder de nieuwe directeur, Bero Beyer. Hij volgde in augustus in die functie Rutger Wolfsen op. 

Het thema van het filmfestival, dat tot en met 7 februari duurt, is ID check: de voortdurende reflectie van mensen op zichzelf, hoe zij met elkaar omgaan en hoe zij samen een maatschappij kunnen opbouwen.

STER reclame