AFP
NOS Nieuws

Mogelijk over tien jaar pas vaccin tegen zika-virus

Amerikaanse wetenschappers die het zika-virus bestuderen, zeggen dat het mogelijk nog tien jaar duurt voordat er een vaccin op de markt komt. Tegen de BBC zeggen ze dat er over twee jaar een product kan liggen waarmee kan worden getest. Daarna duurt het waarschijnlijk nog jaren voordat de toezichthouders een medicijn goedkeuren.

De Amerikaanse wetenschappers hebben in Brazilië monsters van het virus verzameld. Ze voeren nu experimenten uit in laboratoria in Galveston, Texas.

Onvolgroeide hersenen

Het zika-virus wordt verspreid door muggen. De ziekte wordt in verband gebracht met misvormde baby's die de afgelopen tijd in Zuid-Amerika werden geboren.

De baby's hebben onvolgroeide hersenen en kleine hoofden. Vermoedelijk zijn de vrouwen tijdens de zwangerschap gestoken door de mug die het virus overbrengt.

Meldingen

Vandaag kwam Brazilië met nieuwe cijfers. Sinds oktober zijn er in het land 4120 meldingen binnengekomen over baby's met hersenschade. Uit onderzoek blijkt dat 270 van hen mogelijk door het zika-virus ziek zijn geworden, maar het kan ook komen door herpes of syfilis.

In 462 zaken is het zika-virus uitgesloten. De andere meldingen worden nog onderzocht.

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen niet naar landen te reizen waar het zika-virus heerst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl