ANP

Een 20-jarige man die betrokken was bij de rellen in Heesch heeft 38 dagen gevangenisstraf gekregen. Hiervan zijn er dertig voorwaardelijk. De acht dagen die dan nog overblijven heeft hij de afgelopen week al vastgezeten. Hij komt vandaag dus vrij. Ook krijgt hij een taakstraf van 120 uur.

Vorige week liep een demonstratie bij het gemeentehuis in Heesch tijdens een commissievergadering uit de hand. Honderden demonstranten gooiden met vuurwerk, eieren en stenen naar de politie. Ze protesteerden tegen het plan van de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, om de komende tien jaar vijfhonderd asielzoekers op te vangen.

De advocaat van de 20-jarige verdachte vertelde tijdens de zaak dat zijn cliënt een lager IQ heeft en een zeer moeizame jeugd had. Ook heeft hij last van ADHD en meeloopgedrag. "Toen ik mensen dingen zag gooien, ben ik mee gaan doen", zei de verdachte daar zelf over. "Maar ik wilde de politie niet raken."

Omroep Brabant schrijft dat de officier van justitie niet onder de indruk was van zijn meeloopgedrag. Hij wees de verdachte op het gevaar van het gooien van een Cobra 6, dat zwaar vuurwerk is. "Denk eens na hoe het voor de ME'ers is geweest. Een Cobra 6 wordt vergeleken met een handgranaat."

De zaak kwam vandaag voor de politierechter in een zogeheten snelrechtzitting. Dat betekent dat de eis van het Openbaar Minister en de uitspraak op dezelfde dag zijn. Het OM eiste eerder op de dag 200 uur taakstraf. 

STER reclame