Anish Giri en Magnus Carlsen schaken in het Spoorwegmuseum in Utrecht ANP

Het duel tussen Anish Giri en Magnus Carlsen in de tiende ronde van het het Tata-toernooi, waar schaakminnend Nederland met zoveel spanning naar had uitgezien, is op een snelle remise uitgelopen. Daarmee behield Giri zijn ongeslagen status tegen de wereldkampioen.

In het het Spoorwegmuseum in Utrecht speelde de 21-jarige Nederlandse grootmeester met wit. Na 34 zetten besloten de nummers één en drie van de wereldranglijst het punt te delen in een volkomen gelijkwaardige stelling. 

Giri: kans op toernooiwinst verkeken

"Ik had het gevoel dat Anish beter uit de opening was gekomen", zei Carlsen na afloop. "Hij had het me veel moeilijker kunnen maken. Maar zoals het ging, kreeg hij geen voordeel en toen dacht ik: met remise komt de toernooizege toch wel erg dichtbij."

Anish Giri aan de wandel tijdens zijn partij tegen Magnus Carlsen ANP

"Mijn kansen om het toernooi te winnen zijn verkeken", gaf Giri toe. "De enige die nog een kans heeft om Carlsen in te halen is Fabiano (Caruana, red.). Ik ga mijn best doen nog een paar goede partijen te spelen." 

Koploper Carlsen heeft, met nog drie partijen te gaan, zeven punten, anderhalf punt meer dan Giri, die de gedeelde derde plaats bezet.  De Amerikaan Caruana was met wit te sterk voor de Chinees Wei Yi en behield op de tweede plaats een punt achterstand op Carlsen. 

Chess on Tour

In het kader van 'Chess on Tour' werd deze ronde in Utrecht afgewerkt. De vijfde ronde was vorige week al in technologiemuseum NEMO in Amsterdam. Donderdag hebben de schakers een rustdag en de laatste drie rondes worden vrijdag, zaterdag en zondag zoals gebruikelijk weer in Wijk aan Zee afgewerkt.  

STER reclame