Ai Weiwei kondigde de sluiting van zijn expositie aan op Instagram
NOS Nieuws

Ai Weiwei boycot Denemarken om vluchtelingenwetten

De tentoonstellingen van Ai Weiwei in Denemarken zijn niet langer te bezoeken. De Chinese kunstenaar sluit de deuren uit protest tegen de omstreden asielwetten die Denemarken gisteren aannam. Hij meldde dat vandaag op Instagram.

'Deze beslissing is het gevolg van de nieuwe Deense wetten, die het mogelijk maken om waardevolle spullen van vluchtelingen in te nemen en gezinsherenigingen uit te stellen", schrijft Ai Weiwei.

Het Deense parlement besloot gisteren ook dat asielzoekers voortaan moeten meebetalen aan hun eigen opvang. Ze moeten ze hun waardevolle bezittingen als juwelen en contant geld inleveren bij de grens.

  • Getty Images
    Ai Weiwei is begaan met vluchtelingen. Op Lesbos maakte hij onlangs een vredesteken van zwemvesten.

De nieuwe wetten gaan Ai Weiwei veel te ver. Hij besloot niet langer in Denemarken te exposeren. De directeur van het instituut Faurschou Foundation in Kopenhagen waar de kunst onder andere te zien was, staat achter de beslissing. "Ik steun zijn besluit, dat hij maakte vanwege vrijheid en mensenrechten. Ik vind het zo triest", zei Jens Faurschou tegen AFP.

De expositie in Kopenhagen begon in maart 2015 en zou tot midden april van dit jaar open blijven. Ook de tentoonstelling in museum Aros in Aarhus blijft niet langer open. Daardoor is een deel van Ai's belangrijkste werk niet meer te zien. Zo stond er in Denemarken een aantal sculpturen, die zijn gemaakt van hout van de boeddhistische tempel die tijdens China's culturele revolutie werd verwoest.

  • Faurschou Foundation
  • Faurschou Foundation
  • Faurschou Foundation
  • Faurschou Foundation
  • Faurschou Foundation

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl