NOS Nieuws

Shell-aandeelhouders akkoord met mega-overname

De aandeelhouders van Shell zijn akkoord gegaan met de overname voor circa 50 miljard euro van het Britse gasproductiebedrijf BG. Op de aandeelhoudersvergadering stemde 83 procent voor en 17 procent tegen.

De instemming met de grootste overname ooit door Shell was geen verrassing. Het overgrote deel van de grote aandeelhouders had op voorhand al aangegeven wel vragen te hebben maar vóór de overname te zullen stemmen.

Toch zorgden de lage olieprijs en de lopende klimaatdiscussie voor twijfel bij sommige aandeelhouders of een miljardeninvestering in fossiele energie wel zo verstandig is.

Verlossende ja

Na ruim twee uur vergaderen en discussies met de top van Shell in het Circustheater in Scheveningen klonk na het tellen van de stemmen het voor Shell verlossende ja.

“Ik ben blij met de positieve stem van de aandeelhouders en met het vertrouwen dat de aandeelhouders laten zien in de strategische logica van de combinatie van Shell en BG", zegt bestuursvoorzitter Ben van Beurden in een reactie.

In het Circustheater waren ongeveer 300 mensen bij elkaar, die samen ruim 3,94 miljard stemmen vertegenwoordigden.

Grootste

Morgen houdt het Britse BG een soortgelijke aandeelhoudersvergadering, waarin aandeelhouders van BG praten en stemmen over de overname door Shell. Indien zij ook voor stemmen zal de overname op 15 februari afgerond worden. De verwachting is dat ook daar de aandeelhouders in grote meerderheid voor stemmen.

De twee bedrijven samen vormen het grootste LNG-productiebedrijf ter wereld. De gezamenlijke beurswaarde van Shell en BG bedraagt dit moment rond de 165 miljard euro. De nummer één in de wereld, het Amerikaanse ExxonMobil, heeft een beurswaarde van omgerekend 280 miljard euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl