Marcel Wintels (l) presenteert Unibet als nieuwe sponsor van de KNWU vanaf 2017
NOS Nieuws

Politiek tornt niet aan gokwet; sponsordeal wielrenbond op losse schroeven

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn niet bereid om het belastingtarief op online gokken te verlagen naar 20 procent. Daarmee wordt niet voldaan aan een van de voorwaarden die gokbedrijf Unibet stelde bij een sponsordeal met de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie (KNWU).

De overeenkomst van zeven miljoen euro, die vanochtend werd gepresenteerd, lijkt daarmee van tafel. In ruil voor dat bedrag was het bedoeling dat Unibet vier jaar hoofdsponsor wordt. Maar als de politiek niet voldoet aan de eis van Unibet om het belastingtarief te verlagen, wordt het bedrag lager. Dan krijgt de KNWU slechts één miljoen euro, voor alleen het jaar 2017.

PvdA-Kamerlid Van Dekken zegt dat het lijkt alsof de politiek onder druk wordt gezet: "Er komt een persbericht met juichende mededelingen van de KNWU en Unibet, maar eigenlijk zeggen ze: Tweede Kamer, als jullie niet akkoord gaan met de voorwaarden heeft de wielersport een probleem."

Ook PvdA-collega Mei Li Vos is niet te spreken over de deal. "Er is een gevaar dat Unibet de sympathieke wielerbond gebruikt voor hun politieke strijd om het belastingtarief," zegt Vos.

Het is natuurlijk absurd als we aan Unibet minder belasting vragen dan aan Nederlandse bedrijven.

Mei Li Vos, Kamerlid PvdA

Ook de VVD wil geen veranderingen aan de plannen. "Natuurlijk willen we lagere belastingen, maar daar is nu geen ruimte voor. Dan moeten we het geld ergens anders vandaan halen. Dat is niet uit te leggen aan de Nederlandse belastingbetaler", zegt Kamerlid Van Wijngaarden.

Op dit moment is online gokken nog niet toegestaan. In het voorjaar praat de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om online gokken te legaliseren. Daarin staat dat de eerste jaren een tarief van 29 procent zal gelden.

PvdA'er Vos is vastberaden. "Buitenlandse gokbedrijven doen alsof je online gokken alleen kunt reguleren als er een laag belastingtarief is. Maar dat is gebaseerd op hun eigen schimmige onderzoeken. Het zou natuurlijk absurd zijn als wij aan een bedrijf als Unibet minder belasting vragen dan aan Nederlandse bedrijven", zegt ze.

Van Wijngaarden (VVD): Belasting kan niet meteen omlaag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl