KNWU: zeven miljoen, tenzij politiek anders bepaalt

KNWU
@KNWU
Met trots maken wij bekend dat @Unibet onze nieuwe hoofdsponsor wordt! Op naar een sportieve samenwerking! https://t.co/WzptDjtgiQ
3 jaar geleden

Een online wedkantoor is vanaf 2017 de belangrijkste geldschieter van de nationale wielerbond. De deal die woensdag werd gepresenteerd door de KNWU roept meteen een hoop vragen op. Niet in de laatste plaats: hoe zit het met de wetgeving? 

'Den Haag' kan de samenwerking die nu op tafel ligt - vier jaar lang voor zeven miljoen euro - ongewild nog dwarsbomen. Er ligt namelijk een voorstel voor de nieuwe wet op kansspelen. Maar dat voorstel is nog maar een voorstel. 

"Of we een risico nemen? Nou, het kabinet heeft een wetsvoorstel liggen dat de markt in 2017 opengaat. Wij vertrouwen erop dat datgene wat het kabinet heeft neergelegd, uiteindelijk ook wetgeving gaat worden", legt KNWU-voorzitter Marcel Wintels uit.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wintels legt keuze voor Unibet uit

En als die nieuwe wet er daadwerkelijk komt, dan gaat het ook nog om wat er precies in staat. De vraag is namelijk: hoe hoog is de belastingafdracht die Unibet als buitenlandse partij moet doen aan de staat? 

Unibet wil maximaal twintig procent aan belastingtarief betalen. De politiek stuurt echter aan op 29 procent. "We hebben met Unibet de afspraak gemaakt dat mocht er vertraging komen of mochten er tariefwijzigingen komen, voor 2017 een nieuwe afspraak ligt. Die is dan lager dan een kwart van zeven miljoen euro." Die afspraak behelst ongeveer een miljoen euro en houdt onder meer in dat Unibet geen shirtsponsor wordt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Beoogde sponsor Unibet: willen signaal afgeven naar politiek

En de Lotto?

Een ander heikel punt: hoe zit het met die andere partij die veel geld in de Nederlandse sport stopt: de Lotto? "Ook met Lotto hebben we fantastische contacten", benadrukt Wintels. "Wat je ziet is dat het speelveld verandert. Waar het ons om gaat, is dat er zoveel mogelijk middelen voor de sport beschikbaar zijn."

Bovendien: "Unibet is eigenlijk niet eens een concurrent van de Lotto. Het opereert op een ander speelveld." Dat speelveld wordt vanaf januari 2017 mogelijk wél hetzelfde speelveld. Waar nu de Toto (onderdeel van de Lotto) de enige legale variant is van online gokken op sportwedstrijden in Nederland, wordt die markt volgend jaar dus uitgebreid.

STER Reclame