Voor een gemiddeld huishouden werd elektriciteit 4 tot 5 euro per maand goedkoper
NOS Nieuws

Elektriciteitsnetwerk Israël getroffen door grote internetaanval

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het elektriciteitsnetwerk van Israël heeft een van de grootste internetaanvallen in zijn geschiedenis meegemaakt. Dat heeft de Israëlische minister Yuval Steinitz van Energie gisteren gezegd, schrijft de Jerusalem Post.

"Maandag hebben we een van de grootste internetaanvallen ooit ontdekt", zei Steinitz op een conferentie over technologie in Tel Aviv. Het incident vond plaats tijdens een periode waarin er een recordhoeveelheid elektriciteit werd gebruikt vanwege koud weer. Er werden temperaturen onder het vriespunt gemeten.

Impact onduidelijk

Volgens de minister is het virus dat de problemen veroorzaakte geïdentificeerd en met behulp van software geneutraliseerd. Het lijkt erop dat de aanval geen gevolgen heeft gehad voor de stroomvoorziening, zoals vorige maand in Oekraïne. Daar veroorzaakte een aanval stroomuitval bij honderdduizenden huishoudens.

Er is steeds meer aandacht voor de kwetsbaarheid van elektriciteitsnetwerken. In december meldde de Amerikaanse krant The Wall Street Journal dat een dam in New York in 2013 door Iran was gehackt. Het had geen grote gevolgen, maar leidde wel tot zorgen in onder meer het Witte Huis. Die zorgen zijn volgens experts terecht, want de netwerken in Amerika zijn vaak verouderd en niet goed beveiligd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl