Taakstraffen geëist tegen aanvallers noodopvang Woerden

De sporthal in Woerden kreeg na de bestorming extra bewaking ANP

Het OM eist taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen tegen zeker twaalf verdachten van het bestormen van de noodopvang in Woerden, in oktober. Morgen staan daarvoor nog zes mensen terecht.

De verdachten komen in groepjes van drie voor de rechter. De eerste twaalf hoorden allemaal dezelfde eis: 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf.    

De mannen worden ervan verdacht dat ze 's avonds de sporthal met 148 vluchtelingen aanvielen. Ze kwamen niet binnen, maar veroorzaakten veel angst onder de vluchtelingen en de beveiligers bij het gebouw.

Knallen

Volgens de officier van justitie raapten sommige vluchtelingen die door oorlog zijn getraumatiseerd in paniek hun spullen bij elkaar toen ze de knallen buiten hoorden.

De mannen, tussen de 21 en 35 jaar, waren in het zwart gekleed en hadden bivakmutsen op toen ze de sporthal bestormden. Ze duwden hekken omver en gooiden met vuurwerkbommen en eieren. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bestorming Woerden 'kwam zeer bedreigend over'

Hun is openlijk geweld en dreigen met geweld ten laste gelegd. Enkele verdachten zijn eerder veroordeeld voor geweldsdelicten. Volgens het Openbaar Ministerie is iedereen uit de groep medeschuldig, ook al is niet duidelijk wie er met vuurwerk gooide of hekken omver trok.

"De groep als geheel heeft het geweld gepleegd en iedereen was vooraf op de hoogte", zei officier van justitie Nadine Franken.

De advocaten vinden dat van elke verdachte afzonderlijk wel duidelijk moet zijn wat die precies heeft gedaan en daarom eisen ze vrijspraak. Raadsman Erik Groeneweg: "Het is ook nogal een verschil wat je onderling appt en wat je daadwerkelijk doet."

Nieuw werk

De verdachten komen uit Montfoort, Utrecht, Harmelen, Lopik, Schoonhoven en Woerden. Een van de verdachten was niet bij de behandeling van zijn zaak omdat hij geen vrije dag wilde vragen bij zijn nieuwe baas. Hij was na de bestorming van de sporthal ontslagen en heeft nog maar net nieuw werk. 

Volgens het Openbaar Ministerie hadden de mannen met elkaar afgesproken om de noodopvang te bestormen. Ze hielden contact via WhatsApp. 

Brandwonden

Tijdens de zitting werd geciteerd uit de verklaring die een beveiliger bij de politie heeft afgelegd. De beveiliger verklaarde dat hij doodsangsten uitstond toen hij door de groep werd belaagd. "Ik was echt bang dat ze me een kopje kleiner zouden maken." Door het vuurwerk liep hij brandwonden op aan zijn benen.

Burgemeester Molkenboer van Woerden reageerde geschokt op de aanval. Hij zei dat de daders behoren tot "een zieke groep". Na de aanval werd de beveiliging bij de noodopvang opgeschroefd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De verdachten stond vandaag voor het eerst voor de rechter

STER Reclame