Bernard Welten verdiende het meest, schrijft het Algemeen Dagblad
NOS Nieuws

Politietop verdient meer dan minister

De top van de politie verdiende in 2014 meer dan een minister. Twintig politiefunctionarissen verdienden toen meer dan 177.410 euro per jaar. Het meest werd verdiend door Bernard Welten, die als adviseur van de korpsleiding bijna 260.000 euro kreeg.

Zes van de twintig bestbetaalde politiefunctionarissen zaten in 2013 nog onder het ministerssalaris. In 2014 is hun inkomen dus verhoogd, terwijl de overheid aandringt op matiging van de lonen van topfunctionarissen.

Kritiek

Op de verdiensten is veel kritiek. Zo noemt voorzitter Priem van politievakbond ANPV in het AD de bedragen "onvoorstelbaar". Hij zegt dat het voor de agenten op straat onverteerbaar is dat hun bazen meer verdienen dan de minister.

SP-Kamerlid Kooiman vindt dat er iets moet gebeuren. "Agenten staan met gevaar voor eigen leven op straat en de leiding vult de zakken. Je moet als politiebaas het goede voorbeeld geven. Dit zijn oude afspraken, maar toch moet minister Van der Steur ingrijpen. Je moet een norm stellen", zei Kooiman in het NOS Radio 1 Journaal.

Ook PvdA-Kamerlid Kerstens wil opheldering. "Het zou kunnen dat het mensen zijn die nog onder de oude regels zijn aangenomen. Dan moet je naar het lagere salaris toe groeien, maar blijkbaar hebben mensen er vorig jaar nog wat bij gekregen en ik wil weten hoe dat zit."

De politietop zelf zegt in het AD dat er niets mis is met de hoge salarissen. Ze zouden marktconform zijn in de publieke sector. "De politie is de grootste werkgever in de publieke sector en belast met zeer complexe vraagstukken, waaronder een reorganisatie", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl