De iPhone 6
NOS Nieuws

Kleinste groei iPhone-verkopen sinds introductie

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

De smartphonemarkt is verzadigd en Apple begint daar nu ook last van te krijgen. Het bedrijf verkocht tijdens het feestdagenkwartaal in 2015 net iets minder iPhones dan verwacht, namelijk 74,8 miljoen in plaats van 75 miljoen. Het zijn er nog wel net iets meer dan vorig jaar, zo’n 300.000. Het is de kleinste groei sinds de introductie van de iPhone in 2007.

De omzet valt ook lager uit dan verwacht, maar er blijft een lichte groei zichtbaar. Analisten hoopten op 76,6 miljard dollar, het werd 75,9 miljard dollar. Apple boekte een recordwinst: 18,4 miljard dollar. Dit blijven gigantische bedragen waar veel bedrijven alleen maar van kunnen dromen. Maar Apple overtrof meestal de verwachtingen. Daarnaast denkt het bedrijf het komende kwartaal zelfs minder te verkopen, en dat is voor het eerst sinds 2003.

Flink minder iPads

Bij de iPad zet de verkoopdaling door. Verkocht het bedrijf er in de laatste drie maanden van 2014 nog meer dan 21 miljoen, nu blijft het steken op iets meer dan 16 miljoen. Ook de verkopen bij de computers namen af met zo'n 200.000 stuks. Hoeveel de Apple Watch en de nieuwe Apple TV precies hebben opgeleverd is niet bekend. Ze horen bij het tabje 'overig' wat samen goed was voor 4,3 miljard dollar, zo'n 1,7 miljard dollar meer dan vorig jaar.

In totaal zijn er nu meer dan één miljard Apple-apparaten actief. Daartoe rekent Apple eigenlijk alles wat een stekker nodig heeft om te werken. Het is voor het eerst dat Apple zo'n cijfer noemt.

Apple's grootste probleem zit in China. Het is na de VS het belangrijkste verkoopland en daar werd vorig jaar de meeste groei geboekt. China heeft de laatste maanden te maken met een kwakkelende economie, waardoor de vooruitzichten voor Apple al minder positief werden.

Daarnaast was het verschil tussen de iPhone 5 en opvolger iPhone 6 vrij groot, terwijl het verschil tussen de 6 en 6s een stuk kleiner was. Hierdoor zagen mensen de afgelopen maanden waarschijnlijk minder noodzaak om een nieuwe smartphone aan te schaffen.

Een overvolle Apple Store-opening in China

Topman Tim Cook bleef positief. In het najaar zei hij geen negatieve gevolgen te verwachten van de teruglopende Chinese economie. Maar nu zegt Luca Maestri, Apple’s financiële topman, dat ze die tekenen wel degelijk zien, schrijft de Financial Times. "Terwijl onze beste resultaten uit China afkomstig zijn, zien we wel tekenen dat het daar iets minder goed gaat met de economie, vooral in Hong Kong."

Een nieuw 'succesproduct'

Aandeelhouders zullen er nu bij Apple op aandringen om op zoek te gaan naar andere inkomstenbronnen. Want hoewel het bedrijf naar verhouding enorm veel geld verdient, blijven de verwachtingen erg hoog. Beleggers zijn al enkele jaren op zoek naar een nieuwe 'iPhone'; een product dat net zoveel geld op zal leveren.

De verwachting was dat dat de iPad werd, maar de verkoop van de tablet valt nu al kwartaal op kwartaal tegen. Of de Apple Watch, Apple's slimme horloge, een nieuwe goudmijn wordt is nog niet te zeggen. De markt voor draagbare apparaten zit nog in de ontwikkelfase en Apple heeft geen recente cijfers over de Apple Watch-verkopen vrijgegeven, alleen dat ze het "goed doen".

Al met al krijgt Apple het komende jaar met flink wat uitdagingen te maken. Het bedrijf heeft meer dan 215 miljard dollar in kas en kan dus wel een stootje hebben. Toch zullen mensen zeggen dat Apple's gigantische succes over zijn hoogtepunt heen is. Of dat echt zo is, zal nog moeten blijken. De iPhone 7 die in de loop van dit jaar op de markt komt, verschilt naar verwachting weer flink van de 6s.

Apple zal verder de confrontatie moeten aangaan met de Europese Commissie, die onderzoek doet naar de manier waarop het bedrijf in Europa belasting ontduikt. Volgens een berekening van persbureau Bloomberg kan dit mogelijk leiden tot een Europese naheffing van zo'n 8 miljard dollar. Een megabedrag, maar het is nog niet eens de helft van wat Apple het afgelopen kwartaal aan winst binnenhaalde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl