Magnus Carlsen
NOS Sport

Carlsen punt voor op concurrentie in Wijk aan Zee

Wereldkampioen Magnus Carlsen heeft in het klassement van het Tata-schaaktoernooi de concurrentie op een achterstand van een vol punt gezet. Met wit won hij in de negende ronde van het Wijk-aan-zeese schaakspektakel van Michael Adams.

Carlsens naaste belager, Fabiano Caruana, kwam met wit tegen Sergej Karjakin niet verder dan remise. "Het is nog te vroeg om te zeggen dat ik het toernooi ga winnen. Het is maar een puntje en ik heb nog een behoorlijk zwaar programma voor de boeg", aldus de wereldkampioen. "Nee, makkelijk wordt het niet. Net zo min als ik het vandaag niet makkelijk had tegen Adams."

Karjakin houdt Caruana op remise

Adams, die Carlsen 67 zetten lang de voet had proberen dwars te zetten, dacht daar anders over. Hij kwam al vroeg een pion achter en zag zich genoodzaakt om even later een kwaliteit te geven. De Brit kwam nog een heel eind maar de uitslag stond allang vast toen hij de strijd tenslotte staakte.

"Ik hoopte nog op een paardvorkje", zei hij bij wijze van excuus toen hij na afloop nog even met Carlsen stond te praten. Caruana hield tegen Karjakin steeds het initiatief en kreeg zo een gunstig eindspel dat hij lang in winst poogde om te zetten. Zijn tegenstander gaf echter geen krimp en het werd een remise.

De Nederlanders Loek van Wely en Anish Giri kwamen niet verder dan een remise tegen respectievelijk de Amerikaan Wesley So en de Oekraïner Pavel Eljanov. Giri staat gedeeld derde en Van Wely gedeeld twaalfde.

De andere winstpartij van de dag kwam op naam van de pas 16-jarige Chinees Wei Yi. Hij versloeg David Navarra en dat betekende zijn eerste winstpartij op het toernooi. Wei is volgens analist Hans Böhm een supertalent. "Hij was al grootmeester op zijn veertiende. Hij heeft al veel records gebroken en ligt in zijn ontwikkeling voor op wereldkampioen Carlsen."

Wereldkampioenskandidaat

Böhm voorspelt de Chinese jongen een grote toekomst. "Hij is een historisch talent. Fischer doorbrak records in zijn tijd, Judith Polgar deed dat en hij doet dat nu. Zijn spel moet zich nog uitkristalliseren, maar hij is al zo onvoorstelbaar goed." Wei Yi zou Carlsen best van de troon kunnen stoten. "Dat zou kunnen, maar je weet nog niet hoe hij met de verlokkingen van het leven omgaat. Dat is gewoon nog onduidelijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl