Jonge Marokkanen als 'anonieme vluchtelingen' naar Europa

tijd van publicatie
AFP
Geschreven door
Sjoukje Rietbroek
Correspondent Marokko

In een huiskamer in het Marokkaanse Fes drinken een paar vrienden thee. Marwan van 26 is een van hen. De mannen praten over zijn plannen. Marwan wil weg uit Fes, naar Europa.

Hij is niet alleen. Steeds meer Marokkaanse jongeren mengen zich tussen de Syrische vluchtelingen, in de hoop Europa binnen te komen. Vooral Duitsland is populair als bestemming. Daar werden in december 2895 Marokkanen geregistreerd. In juni was dat aantal nog 368.

Met name een gebrek aan werk en toekomstperspectief drijft Marokkaanse jongeren ertoe om naar Europa te vertrekken. "In Duitsland kan ik werken en iets opbouwen", denkt Marwan. "Daar kan alles wat hier niet kan."

'Misschien verknip ik mijn paspoort'

De 26-jarige Marokkaan Marwan wil zich in Turkije aansluiten bij de stroom vluchtelingen naar Europa. Hij hoopt op een beter leven.

Vooral het noorden van Marokko kent een ware leegloop. Maar zomaar op reis gaan, is er niet bij. Voor veel Marokkanen is het onmogelijk om een visum te krijgen. Ze kunnen wel zonder visum naar Turkije vliegen en zich daar aansluiten bij de grote vluchtelingenstroom richting Griekenland en de rest van Europa.

Marwan wil dat ook doen, in de hoop gemakkelijker Duitsland binnen te komen. Zijn Marokkaanse paspoort wil hij in Turkije weggooien of vernietigen, zodat hij niet kan worden betrapt.

'Ik ben geen Syriër'

Toch heeft de jonge Marokkaan niet de illusie dat hij in Duitsland een verblijfsvergunning krijgt. "Ik ben geen Syriër. Alleen Syriërs krijgen die. Maar als illegaal in Duitsland ben je beter af dan thuis in Marokko."

Duitsland kondigde vorige week aan plannen te maken om Marokkanen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning versneld uit te zetten. In afwachting van hun uitzetting zullen ze worden vastgezet in speciale detentiecentra.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duitsland maakt zich zorgen om Noord-Afrikanen

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie ziet geen grote toename van Marokkanen die in Nederland asiel aanvragen. Vorig jaar vroegen 80 Marokkanen hier asiel aan, het jaar ervoor waren dat er 57. 

STER reclame