Pechtold vindt plotse vertrek Hachchi 'heel vervelend'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Pechtold: vertrek Hachchi verraste mij ook

D66-leider Pechtold vindt het plotselinge vertrek van Kamerlid Hachchi heel vervelend. "Het verraste mij ook", zegt hij. Hij zegt dat ze nu in New York is, en dat hij hoopt dat ze snel een betaalde baan vindt in het campagneteam van Hillary Clinton. 

Hachchi, die vijf jaar voor D66 in de Tweede Kamer zat, liet vorige week opeens weten dat ze naar de Verenigde Staten ging om campagne te voeren voor de Democratische presidentskandidaat. Haar vertrek leidde tot veel commotie.

Pechtold heeft nog geprobeerd om haar op andere gedachten te brengen. "Ik heb gezegd: ga eerst kijken of je zeker een baan krijgt. Dan kunnen heel veel vragen voorkomen worden, die nu - terecht - gesteld worden."

Wachtgeld 

Hij zegt het vreemd te vinden dat een Kamerlid zomaar tussentijds vertrekt. Hij zal in de fractie en in de partij laten weten dat de lat wat hem betreft heel hoog ligt, ook voor toekomstige D66-kandidaten.

Pechtold hoopt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over een nieuwe betaalde functie voor Hachchi, die dan geen beroep hoeft te doen op het wachtgeld voor afgezwaaide Kamerleden. "Als ze een betaalde baan heeft, is het allemaal even vervelend geweest in de communicatie, maar is het wat mij betreft opgelost."

"Het lag bij mijn beste weten niet aan mij", zegt de partijleider nog. "Als zij dat tegen iemand had gezegd, had ik het wel gehoord nu."

Opvolger 

Vanmiddag is de opvolger van Hachchi als Kamerlid geïnstalleerd. Het is Salima Belhaj (1978). Zij was hoofd personeelszaken bij het Scapino Ballet en was fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam. Eerder was zij zakelijk leider van theater de Appel. 

Pechtold is blij met haar. "Een goede, ervaren politica."

STER Reclame