La Place wordt door de curatoren van V&D verkocht aan de Jumbo Groep
NOS Nieuws

La Place verkocht aan Jumbo, toekomst V&D nog onduidelijk

Jumbo Groep, de eigenaar van supermarktketen Jumbo, koopt restaurantketen La Place. De supermarktketen neemt in eerste instantie alleen de losse vestigingen van La Place over, niet de afdelingen in de V&D-warenhuizen. Van de 61 vestigingen die Jumbo overneemt, zullen er waarschijnlijk vijf tot tien alsnog gesloten worden.

Als er warenhuizen van V&D open blijven, wil Jumbo de La Place-vestigingen in die filialen ook gaan exploiteren. Maar het is nog onduidelijk wat er met de warenhuizen gebeurt. Er wordt nog gesproken met twee partijen die geïnteresseerd zijn in V&D.

Volgens Frits van Eerd, de topman van Jumbo, is de overname gunstig voor Jumbo en La Place; de combinatie levert volgens hem veel voordelen op. "De traditionele scheiding tussen supermarkten en foodhoreca is aan het verdwijnen. Onze klanten willen zelf bepalen waar, wanneer en wat ze eten."

'90 procent van het personeel behoudt zijn baan'

Veel banen behouden

Bij La Place werken 5200 mensen. Volgens de curatoren zijn de banen van de meeste werknemers van het La Place-hoofdkantoor en van de vestigingen die losstaan van de warenhuizen gered. Daarbij gaat het om 1700 mensen. Voor 3500 La Place-medewerkers is het dus nog onzeker of ze hun baan houden.

Vakbond CNV reageert positief op het nieuws. "Uiteraard ben ik blij voor die La Place-mensen van wie nu al bekend is dat ze hun werk behouden", zegt CNV-bestuurder Martijn de Heijer.

Wel houdt hij nog rekening met ontslagen bij de La Place-vestigingen die in V&D warenhuizen gevestigd zijn, waar volgens CNV de meeste werknemers werken. "De werkgelegenheid daar is nog niet verzekerd."

'Goede hoop'

Volgens vakbond FNV biedt de verkoop van La Place "goede hoop voor een deel van de La Place-medewerkers op behoud van hun baan". Maar, zegt FNV-bestuurder Niels Suijker, "het is nog niet duidelijk voor hoeveel werknemers de overname uiteindelijk soelaas biedt. We zouden het bovendien terecht vinden als Jumbo de medewerkers tegen vergelijkbare arbeidsvoorwaarden een contract aanbiedt."

Kroonjuweel

Volgens verslaggever Wessel de Jong komt de naam Jumbo onverwacht. "Dat is een grote verrassing, maar de manier waarop de koop in elkaar zit niet. La Place wordt namelijk losgekoppeld van V&D. La Place was het best lopende gedeelte van V&D, dus het was goed voor te stellen dat de kopers in de rij zouden staan."

De loskoppeling brengt mogelijk ook een probleem met zich mee, denkt De Jong. "Wat is V&D nog zonder La Place? Is er nog een doorstart mogelijk, nu het kroonjuweel verkocht is? De curatoren die het faillissement afwikkelen, zeggen in elk geval dat er nog steeds zicht is op een doorstart. Ze zijn in gesprek met twee serieuze partijen en die onderhandelingen moeten binnen twee weken resultaat opleveren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl