NOS Nieuws

Raad van State: kleur Zwarte Piet geen zaak van overheid

De overheid moet zich niet bemoeien met de kleur van Zwarte Piet. Hoe het gevolg van Sinterklaas eruitziet, valt onder de vrijheid van meningsuiting van burgers, oordeelt de Raad van State.

De raad komt met die aanbeveling na bestudering van een initiatiefwetsvoorstel van de PVV. Daarin staat dat de overheid niet moet meewerken aan een sinterklaasviering als de pieten niet zwart zien.

Het adviesorgaan van de overheid vindt dit niet in een democratische rechtsstaat passen. Gemeenten moet zorgen voor de openbare orde en veiligheid en zich niet bemoeien met de inhoud van evenementen. Het initiatiefwetsvoorstel doet dat laatste wel, zegt de raad. "Het definieert niet (de grenzen van) het speelveld, maar bepaalt voor burgers hoe het spel eruit moet zien."

'Levende volkstraditie'

Het adviesorgaan zegt dat het bepalen van de kleur van de pieten een aantasting is van de vrijheid van meningsuiting. Daar valt het Sinterklaasfeest van oudsher niet onder, maar dat is volgens de raad veranderd door de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet van de afgelopen jaren.

De keus voor een piet met een andere kleur heeft inmiddels de betekenis gekregen van een stellingname of een opinie. En daardoor komen afwijkende sinterklaasvieringen onder het bereik van de uitingsvrijheid te vallen.

De raad wijst er ook op dat het Sinterklaasfeest niet statisch is, maar een "levende volkstraditie". Als de maatschappij verandert, verandert de traditie mee. Het adviesorgaan vindt dan ook dat de PVV moet afzien van het indienen van het initiatiefwetsvoorstel.

De PVV heeft nog niet gereageerd op het advies van de Raad van State.

Amsterdam

Eerder wees de raad in een andere kwestie rond Sinterklaas er ook al op dat de overheid alleen moet kijken naar de openbare orde en veiligheid en zich niet moet bemoeien met de inhoud.

Dat gebeurde naar aanleiding van het verlenen van een vergunning voor de sinterklaasintocht in Amsterdam. De raad vond dat burgemeester Van der Laan in 2013 bij het verlenen van die vergunning terecht geen rekening had gehouden met de belangen van de tegenstanders van Zwarte Piet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl