Bill Gates in Nederland: geef meer uit aan ontwikkelingssamenwerking

Miljardair en filantroop Bill Gates noemt het van belang om met de huidige hoge instroom van asielzoekers de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking op peil te houden. Daarmee uit hij impliciet kritiek op het Nederlandse beleid om een deel van dit budget aan te wenden voor de opvang van vluchtelingen in Nederland.

"Ik denk dat de komende jaren, als de economie verbetert en de vluchtelingencrisis minder geld vergt, er een kans is om terug te gaan naar een uitgavenniveau waar Nederland lange tijd op zat", zegt Gates in een interview met de NOS. "De Duitsers ontvangen veel meer vluchtelingen en hebben hun budgetten daarvoor verhoogd. Dat is extra geld, ze hebben hun budget voor andere zaken niet verlaagd. Dit zijn politieke beslissingen, iedere overheid moet hierin keuzes maken."

Gates is hier op uitnodiging van staatssecretaris Dekker van Wetenschap en minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

'Kwart op aan vluchtelingen'

Volgens Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib ging afgelopen jaar bijna een kwart van het Nederlandse ontwikkelingsbudget op aan vluchtelingenopvang. Ook dit jaar wordt een deel van het ontwikkelingssamenwerkingsbudget hiervoor aangewend.

Bill Gates is de rijkste man op aarde, met een door zakentijdschrift Forbes geschat vermogen van bijna 80 miljard dollar. Tientallen miljarden daarvan steekt hij via de Bill and Melinda Gates Foundation in filantropische projecten.

De ondernemer zal vandaag onder meer spreken met de Europese Wetenschapsministers over de toegankelijkheid van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Verder heeft hij met minister Ploumen gesproken over armoedebestrijding en sprak hij Rutte over het benutten van het arbeidspotentieel van vluchtelingen. Ook heeft hij ontmoetingen met jonge ondernemers die innovaties ontwikkelen voor landen met middeninkomens en landen met lage inkomens.

Interview Bill Gates

STER reclame