'Bonnetjesaffaire blijft de VVD achtervolgen'
Er moet nu snel duidelijkheid komen over de mogelijke doofpot op het ministerie van Veiligheid en Justitie, zegt politiek verslaggever Joost Vullings in het NOS Radio 1 Journaal. Gisteren onthulde Nieuwsuur dat ICT'ers het bonnetje in de omstreden Teevendeal bijna te pakken hadden, maar dat ze van hogerhand hun werk moesten staken.
Dat terwijl minister Van der Steur in het Kamerdebat over de miljoenendeal nog de schuld bij diezelfde ICT'ers had gelegd. Het kwam door hen dat het allemaal zo lang had geduurd om de juiste informatie boven water te krijgen.
"Dat was buitengewoon dom", zegt Vullings. "Het is überhaupt niet chic om als minister je ambtenaren in een debat de schuld te geven. Hij is verantwoordelijk. Dit soort opmerkingen prikkelen het ambtenarenapparaat en dan moet je niet vreemd opkijken dat dergelijke e-mailwisselingen ineens op straat komen te liggen."
Wie wist wat?
Voor het imago van Van der Steur en zijn ministerie van Veiligheid en Justitie is het volgens Vullings van belang dat alles snel boven tafel komt. "Wie heeft die opdracht gegeven aan de ICT'ers om te stoppen met het onderzoek naar het bonnetje? Wat wisten minister Van der Steur en premier Rutte daarvan? Dat moet heel snel duidelijk worden, anders blijft dit de hele tijd 'boven de markt bungelen' en dat moet je niet hebben als minister noch als ministerie."
Uit de reactie van Van der Steur vanmorgen maakt Vullings op dat de minister dat zelf ook door heeft. "Het is voor hem een heel vervelende kwestie en je ziet dat hij hoopt dat snel duidelijk wordt hoe het echt zit."
Van der Steur gaat zelf dat onderzoek niet doen. Hij heeft de commissie-Oosting opnieuw aan het werk gezet. "Want als je het zelf gaat onderzoeken dan zal je door de Kamer ervan worden beschuldigd dat je als slager je eigen vlees keurt."
Ook voor premier Rutte is de affaire pijnlijk. Zijn VVD profileert zich als de veiligheidspartij, maar intussen lijkt het op het ministerie een puinhoop. "Deze kwestie blijft de VVD achtervolgen. Dit zullen ze tijdens de verkiezingscampagne volgend jaar om de oren krijgen", verwacht Vullings. "De gifbeker moet kennelijk helemaal leeg."