NOS Nieuws

Van der Steur: bonnetje Teevendeal tot bodem uitzoeken

Van der Steur: er moet snel duidelijkheid komen

Minister Van der Steur wil zo snel mogelijk duidelijkheid of het bonnetje over de Teevendeal bewust is achtergehouden. De minister van Veiligheid en Justitie heeft commissie-Oosting gisteren de opdracht gegeven de zaak opnieuw te bekijken.

Vanmorgen zei de minister voor het begin van een Europese bijeenkomst in Amsterdam dat hij de zaak "zeer ernstig opneemt". Hij wil nog geen oordeel geven, omdat de commissie-Oosting dat moet doen. "Of er sprake is van een doofpot, kan ik niet beoordelen. Het is goed dat er snel duidelijkheid komt".

De minister erkent dat de indruk van een doofpot-affaire wel gewekt is. "Het is duidelijk dat de suggestie lijkt alsof er opdracht is gegeven tot het stoppen van het onderzoek," aldus Van der Steur. "Uit onderzoek moet blijken of dat ook zo is."

Zoektocht

Gisteren maakte Nieuwsuur bekend dat ICT-medewerkers in opdracht van hogergeplaatsten moesten stoppen met hun zoektocht naar het afschrift van de Teevendeal. In dat afschrift stond het exacte bedrag van een deal tussen de voormalige officier van justitie Fred Teeven en topcrimineel Cees H.

In de Tweede Kamer is met verbijstering gereageerd op het bericht dat ambtenaren de ICT'ers hebben gedwongen hun onderzoek te staken. De Kamer wil zo snel mogelijk opheldering.

Minister Van der Steur ontkende vanmorgen dat hij in een Kamerdebat over de affaire de ICT-werknemers de schuld heeft gegeven van het lang niet naar boven komen van het bonnetje. "Er is nooit sprake geweest van schuld, maar van verantwoordelijkheid."

'Kan niet beoordelen of er sprake is van een doofpot'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl