President Obama tijdens de State of the Union dit jaar Reuters

Obama wil verbod op eenzame opsluiting jeugdcriminelen

time icon

De Amerikaanse president Obama heeft een verbod op de eenzame opsluiting van minderjarige gevangenen aangekondigd. Volgens de president kan het strafmiddel leiden tot zware psychische problemen bij jonge gedetineerden.

In een opiniestuk in The Washington Post, schrijft Obama dat eenzame opsluiting te veel wordt toegepast in de VS, ook als dat niet noodzakelijk is. "Deze straf leidt niet tot meer veiligheid en is onmenselijk."

De president schrijft dat er in totaal zeker 100.000 Amerikaanse gedetineerden alleen in een cel zitten, onder wie jeugdcriminelen en mensen met psychische aandoeningen. Zij zouden soms jaren in een te kleine cel worden vastgehouden en in die periode vrijwel geen contact hebben met andere mensen.

Zelfmoord

De president liet het ministerie van Justitie onderzoek doen naar de toepassing van eenzame opsluiting in gevangenissen in de VS.

Dat onderzoek wijst uit dat het strafmiddel kan leiden tot zware, blijvende psychische schade. Zo zouden gedetineerden die lange tijd alleen zijn opgesloten, sneller geneigd zijn om zelfmoord te plegen.

In zijn artikel noemt Obama het voorbeeld van een 22-jarige jongen die zich thuis van het leven beroofde, nadat hij twee jaar alleen in een cel had gezeten.

Omstandigheden

Obama wil ook dat het strafmiddel niet langer wordt ingezet bij gevangenen die veroordeeld zijn voor lichte vergrijpen.

Daarnaast moeten gedetineerden met psychische aandoeningen een betere medische behandeling krijgen en moeten gevangenen in eenzame opsluiting vaker uit hun cel worden gelaten.

De verwachting is dat door de maatregelen de omstandigheden van ongeveer 10.000 gedetineerden zullen verbeteren. "Iedereen in de VS verdient een tweede kans", schrijft de president, "maar door eenzame opsluiting worden sommigen van die tweede kans beroofd."

STER Reclame