Wereldwijd zijn er minstens 41 miljoen kinderen van vier jaar en jonger te zwaar AFP

Overgewicht bij kinderen is vooral in de minder rijke landen een probleem aan het worden, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. 

Een speciale commissie van de WHO heeft zich de afgelopen twee jaar verdiept in obesitas bij jonge kinderen. In het eindrapport staat dat er veel kinderen opgroeien in een milieu waar aankomen en overgewicht aangemoedigd wordt. 

Reclame voor ongezond eten en drinken is een belangrijke oorzaak van overgewicht, met name in de ontwikkelingslanden, zegt de WHO.

Afrika en Azië

In Afrika was in 2010 ongeveer 8,5 procent van de kinderen van vier jaar en jonger te zwaar, en de WHO schat in dat dat in 2020 12,7 procent zal zijn. Een kwart van de kinderen met overgewicht woont in Afrika. De regionale verschillen zijn erg groot en met name de Noord-Afrikaanse landen zorgen voor de hoge cijfers. Zo is in Libië meer dan twintig procent van de kinderen te dik. 

Ook in Azië neemt het aantal kinderen met overgewicht toe, waarschuwt de WHO. 48 procent van alle te dikke kinderen woont in een Aziatisch land. Wereldwijd zijn er 41 miljoen kinderen van vier jaar en jonger te dik, dat is tien miljoen meer dan in 1990.

In het bijzonder waarschuwt de WHO kinderen van migranten en inheemse volken. Zij lopen nog meer risico, omdat ze worden geconfronteerd met een snelle verandering van eetcultuur en slechte toegang tot gezondheidszorg.

STER reclame