RTV Oost

Ziekenhuis Isala uit Zwolle is onaangenaam verrast dat patiëntendossiers in handen zijn gekomen van gedetineerden. Dat heeft het Zwolse ziekenhuis in een verklaring laten weten, meldt RTV Oost. De kliniek reageert in de verklaring op een onthulling van het programma Meldpunt van Omroep Max.  

Uit onderzoek van het programma blijkt dat dossiers van Nederlandse patiënten naar een gevangenis in het Belgische Leuven gingen om ze klaar te maken voor digitalisering. De gevangenen haalden bijvoorbeeld de nietjes uit dossiers voordat deze werden gescand.  

Privacyregels

Met die werkwijze lijken privacyregels aan de laars te zijn gelapt. Medische gegevens mogen wettelijk niet aan derden ter inzage worden gegeven zonder uitdrukkelijke toestemming van de patiënt. Twee ziekenhuizen gingen in zee met het Nederlandse bedrijf Iguana dat de dossiers naar België stuurde; de Isala Klinieken in Zwolle en het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Het ziekenhuis in Zwolle wist naar eigen zeggen niet dat de dossiers naar derde partijen gingen. "Als Isala van tevoren had geweten dat Iguana dergelijke werkzaamheden ook laat uitvoeren op locaties van derden en in het bijzonder door gedetineerden, dan had Isala mogelijk een andere keuze gemaakt."

'Ongelukkige combinatie'

Volgens het Zwolse ziekenhuis heeft Iguana zich wel aan de wettelijke regels gehouden, omdat in het contract met het bedrijf sprake is van een geheimhoudingsplicht die geldt voor voor "alle personen die bij dit project betrokken zijn en waren". Maar Isala schrijft ook dat niet kan worden uitgesloten dat gevangenen de patiëntendossiers toch hebben ingezien. Ook schrijft het ziekenhuis "dat de combinatie van patiëntendossiers en gedetineerden een ongelukkige is en tot vragen kan leiden".

De patiëntendossiers waar het om gaat, zijn uit de periode 2002 tot en met 2012 en afkomstig van de afdeling Oogheelkunde. Patiënten met vragen kunnen via het speciale telefoonnummer 038 424 44 30 contact opnemen met het Isala Ziekenhuis. 

STER reclame