WhatsApp
NOS Nieuws

'WhatsApp dit jaar belangrijkste sociale platform'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

WhatsApp wordt dit jaar met 9,8 miljoen gebruikers het belangrijkste sociale platform in Nederland. Dat concludeert marktonderzoeker Newcom na een enquête onder 10.484 gebruikers. Het wordt op de voet gevolgd door Facebook, dat met 9,6 miljoen nog altijd wel het grootste openbare platform is. In het onderzoek werd het gebruik vergeleken met dat van 2015.

Verder is bij Twitter een grote daling zichtbaar onder tieners (15-19 jaar): 48 procent is met het platform gestopt. De belangrijkste reden die hiervoor wordt opgegeven, is dat het ze te weinig oplevert.

Het platform verliest al langer jonge gebruikers, die vaak overstappen naar Instagram en Snapchat. Dat is ook terug te zien in de cijfers: 58 procent van de Instagram-gebruikers is tussen de 15 en 19 jaar, bij Snapchat is dat 56 procent.

Ouderen

Opvallend genoeg stijgen Twitter en Facebook hard onder ouderen. Er is volgens Newcom een stijging zichtbaar van 52 procent onder ouderen op Facebook, bij Twitter is dit 45 procent. Vanzelfsprekende stijgers zijn verder Instagram (37 procent) en Snapchat (69 procent). Wat ook opvalt, is dat Foursquare (77 procent, een locatiedienst), en WeChat (61 procent, de Chinese versie van WhatsApp en Messenger) flink stijgen. Het absolute aantal valt nog wel erg mee.

Of deze cijfers juist zijn, blijft gissen. Al deze platformen publiceren vaak wel cijfers over maandelijks gebruik, maar specificeren dat nooit voor Nederland. Newcom houdt elk jaar in januari een onderzoek en heeft dit nu voor de zesde keer gedaan. WhatsApp is op veler verzoek voor het eerst meegenomen, ook al is er wel discussie over de vraag of het wel een sociaal platform genoemd mag worden.

Andere populaire berichtendiensten, zoals Facebook Messenger, iMessage en Telegram zijn niet meegenomen in het onderzoek. In een reactie aan de NOS laat het bureau dat dit bewuste keuzes zijn geweest die zullen worden geëvalueerd.

Overzicht aantal gebruikers volgens Newcom (in miljoenen)

PlatformMaandelijksDagelijks
WhatsApp9,87
Facebook9,66,8
YouTube7,21,3
LinkedIn4,20,3
Google+3,61,2
Twitter2,60,9
Instagram2,10,99
Pinterest20,33
Snapchat10,54
Tumblr0,30,11
Foursquare0,10,05
WeChat0,10,04

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl