Kim Clijsters Academy
NOS Sport

Vanenburg, opvallende naam in Melbourne

Een opvallende naam afgelopen nacht in het speelschema van de Australian Open: Phillis Vanenburg. De dochter van oud-voetballer Gerald Vanenburg heeft bij de junioren haar debuut gemaakt op een grandslamtoernooi.

De 18-jarige Vanenburg verloor in de eerste ronde van het meisjesdubbelspel. In het enkelspel liep ze het hoofdtoernooi mis: de nummer 190 van de juniorenranglijst bleef in de tweede ronde van de kwalificaties steken.

Wat dat betreft loopt Vanenburg nog flink achter op Nina Kruijer, die 69ste van de wereld is en in de tweede ronde van het hoofdtoernooi staat. Maar cijfers en resultaten zeggen de Brabantse even niets. Het gaat om het proces. Dat leert ze in België op de tennisacademie van Kim Clijsters.

"Steeds als ik verloor, kreeg ik zo'n klap dat mijn wereld even instortte", zei Vanenburg onlangs in het Eindhovens Dagblad. "Ik wilde winnen van meisjes waarvan dat gewoon nog niet kon. Ik heb mezelf even geremd qua doelen."

Vijf jaar geleden had Vanenburg nog andere doelen. Ze liet zich toen als 13-jarig meisje ontvallen dat ze vond dat ze dit jaar op Wimbledon wilde spelen. Bij de profs welteverstaan.

Tussen Serena Williams en Maria Sjarapova staan in het schema van Wimbledon, dat zit er dit jaar niet in. Vanenburgs eerste doel is nu om te genieten op de tennisbaan en te genieten van het leven als tennisprof.

Zo ging ze in Melbourne al op de foto met Novak Djokovic. En op de Facebook-pagina van de Kim Clijsters Academy zien we haar schik hebben met haar trainingsmaatjes op het tennispark van de Australian Open.

  • Kim Clijsters Academy
    Phillis Vanenburg (rechts) gaat in Melbourne op de foto met Novak Djokovic
  • Kim Clijsters Academy
    Phillis Vanenburg bij de Australian Open

Vanenburg geldt al jaren als groot talent en werd ook al eens Nederlands jeugdkampioene. Haar beste resultaat tot nu toe is een finaleplaats bij een ITF-toernooi vorig jaar in Rusland.

Ze leerde tennissen van haar vader, die - toen hij zijn dochter na een paar jaar niet meer beter kon maken - een rol als begeleider op zich nam. Juist de Europees kampioen van 1988 weet dat talent alleen niet genoeg is.

Hij was als jeugdspeler beter dan Marco van Basten, maar brak internationaal nooit echt door. "Ik heb maar dertig procent uit mijn carrière gehaald", zei hij in Andere Tijden Sport.

Het balgevoel en de beweeglijkheid is er in ieder geval bij Phillis Vanenburg, net als bij haar vader. En in Melbourne heeft ze haar eerste stappen gezet op een grandslamtoernooi. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

ATS: Vanenburg; beter dan Van Basten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl