NOS Nieuws

Connexxion bespaart veel brandstof met rustiger rijden

Busvervoerder Connexxion heeft vorig jaar 4,3 miljoen liter diesel bespaard doordat chauffeurs rustiger gingen rijden. Twee jaar geleden begon de vervoerder een proef met een aangepaste rijstijl om het milieu te ontlasten.

Aan buschauffeurs die aantoonbaar hebben bijgedragen aan het resultaat, betaalt Connexxion in totaal een miljoen euro aan bonussen. De rijstijl van de chauffeurs wordt geregistreerd met een meetkastje. Goed presterende bestuurders kunnen een extraatje van 500 tot 800 euro tegemoetzien.

Rustig optrekken

De bestuurders leren in een cursus om rustiger op te trekken en niet langer pompend te remmen maar de bus te laten uitrijden naar de bushalte. Op een jaarlijks verbruik van 45 miljoen liter diesel heeft de andere rijstijl voor een besparing gezorgd van 8,8 procent. Met de proef wordt uiteindelijk gemikt op 10 procent minder brandstofverbruik per jaar.

Naast een afgenomen CO2-uitstoot resulteerde de nieuwe rijstijl ook in minder boetes, minder schade en meer bussen die op tijd rijden, blijkt uit cijfers van de vervoerder.

Uiteindelijk schakelt Connexxion over op elektrisch aangedreven bussen. De regering wil dat in 2025 alle openbaarvervoerbedrijven elektrisch rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl