Vluchtelingen bij de grens van Griekenland met Macedonië
NOS Nieuws

'Het ontbreekt de EU-landen aan de wil om tot een oplossing te komen'

Moet er grensbewaking komen langs de noordelijke grens van Griekenland? Over die vraag praten de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vandaag en morgen in Amsterdam. De tweedaagse bijeenkomst is de eerste onder het EU-voorzitterschap van Nederland.

Tijdens de bijeenkomst komen verschillende vluchtelingenvraagstukken aan bod. Daarnaast praten de ministers onder meer over terrorismebestrijding en cybercriminaliteit.

Buitengrenzen

Officieel gaat het tijdens de vergadering over een plan om de Europese buitengrenzen beter te beschermen. Daar is een nieuwe organisatie voor nodig die ingrijpt als een land steken laat vallen en de grenzen niet juist controleert. Ook wordt er overlegd over het optuigen van een Europees agentschap dat verantwoordelijk moet worden voor de bewaking van de Europese buitengrenzen.

Volgens Brussel-correspondent Gwen ter Horst is zo'n voorstel normaal gesproken erg complex en neemt het anderhalf à twee jaar in beslag. Van Nederland wordt nu verwacht dat er binnen een half jaar een definitief akkoord ligt.

In de praktijk zullen de gesprekken de komende dagen vooral over de Europese binnengrenzen gaan, want er zijn grote zorgen over het Schengenverdrag, dat vrij reizen mogelijk maakt. De landen hebben allemaal een eigen aanpak over hoe ze de stroom van vluchtelingen willen controleren.

Macedonië

Een van de onderwerpen op de agenda is de mogelijkheid tot controles bij de grens tussen Griekenland en Macedonië, dat geen EU-land is. Dat voorstel komt van Slovenië, waar dagelijks nog honderden vluchtelingen via de Balkanroute het land binnenkomen. "De Grieken hebben moeite met het bewaken van de zuidelijke eilanden, dus nu komt de vraag op tafel of die grens niet ergens anders bewaakt moet worden", zegt correspondent Arjan Noorlander.

De EU-landen hebben allemaal hun eigen aanpak voor de vluchtelingencrisis

Macedonië is een belangrijk doorreisland voor vluchtelingen die verder Europa in willen. Het land zegt overspoeld te worden door migranten. Noorlander: "Controle aan de grens in Macedonië is vooral een politiek signaal aan de Grieken dat zij hun zaken beter op orde moeten brengen."

Een ander land dat aan de bel trekt is Zweden. Dat land hanteert net als Duitsland tot nu toe een ruimhartig asielbeleid, maar de overheid zegt dat het de stroom aan vluchtelingen niet meer aankan. Zweden wil dat er beter gespreid wordt en dat andere landen dus meer vluchtelingen gaan opvangen. Buurland Denemarken is juist erg streng wat betreft de opvang van migranten. Volgens correspondent Rolien Créton zegt Denemarken nu: 'Eigen schuld'. "In Zweden vinden ze die houding asociaal en willen ze dat Denemarken vluchtelingen opneemt.

'Schengen-light'

Verschillende landen willen dat de huidige grenscontroles binnen Europa worden verlengd met een of twee jaar. "De ministers hopen op die manier Schengen te kunnen redden met een soort Schengen-light", zegt Noorlander. "Reizigers moeten er dus rekening mee houden dat er mogelijk voor langere tijd grenscontroles zijn."

De tweedaagse bijeenkomst is de eerste onder het EU-voorzitterschap van ons land. Nederland wil dat er voor half maart een manier wordt gevonden om de instroom van vluchtelingen in te dammen, zodat landen hun grenzen niet verder op slot gooien, legt correspondent Ter Horst uit. Dat wordt nog niet gemakkelijk. "Er zijn genoeg mogelijkheden om dit probleem aan te pakken, maar het ontbreekt aan solidariteit, aan de wil om er met 28 landen uit te komen. Vooral de Oost-Europese landen laten het afweten. Daar is veel frustratie over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl