ANP

De mobiele flitsapparatuur van de politie is onbetrouwbaar en maakt te veel fouten. Het zou om nieuwe apparatuur gaan. Dat zegt politiebond ACP. De vakbond eist dat de radarcontroles worden stopgezet, omdat agenten zich zorgen maken over de vele foutmetingen.

Zo zouden vooral grote voertuigen met vaak onwaarschijnlijk hoge snelheden worden geflitst. Bij lijnbussen zouden snelheden tot 185 kilometer per uur worden gemeten. Trucks rijden volgens de apparatuur op 80-kilometerwegen soms met snelheden van 240 kilometer per uur, zegt de politiebond.

Volgens ACP-voorzitter Van de Kamp kunnen de foutieve metingen grote gevolgen hebben voor agenten. "Politiemensen moeten een proces-verbaal opmaken en dat moet naar waarheid gebeuren. Ze moeten dus zeker weten of alles klopt. Is er twijfel bij burgers, dan kan de boete komen te vervallen en kunnen de agenten aangesproken worden op een onjuist proces-verbaal. En als mensen hierover bij de rechter gaan klagen hebben ze wel een punt." 

Te weinig

Agenten twijfelen ook over fouten bij de snelheidsmetingen van gewone personenauto's. "Boetes zijn fors. Soms te fors. Dan maakt vijf of zes kilometer veel verschil in de hoogte van de boete", zegt Van de Kamp in het NOS Radio 1 Journaal

De politiebond vindt dat de korpsleiding te weinig doet met de zorgen van de agenten. De klachten over de flitsapparatuur zouden al meerdere keren gemeld zijn. "Ons gaat het erom dat collega's het hebben aangekaart en dat er weinig actie wordt ondernomen. In ieder geval niet zichtbaar. Er wordt aan gewerkt, maar de metingen gaan ondertussen door. Het duurt nu zo lang dat agenten ons benaderen en zelf de media zoeken."

Als professionals aangeven dat zij twijfelen over de techniek waarmee ze moeten werken, dan moet er een pas op de plaats worden gemaakt. Er zijn trouwens ook signalen over problemen bij de vaste flitspalen."

Weerkaatsen

Ook Tweede Kamerleden van SP en VVD zijn bezorgd over de foutmetingen door de flitsapparatuur. Zij hebben vragen gesteld aan minister Van der Steur. 

De landelijke korpsleiding zegt dat de fouten ontstaan doordat de radarbundels weerkaatsen tegen andere voertuigen die op het moment van flitsen langs een radar rijden.

STER reclame