Overheidsgebouwen Washington blijven dicht na sneeuwstorm

In het centrum van Washington zijn straten bijna onbegaanbaar AFP

Terwijl in New York het openbare leven langzaam weer op gang komt na de hevige sneeuwval van afgelopen weekend, kampt Washington nog altijd met problemen na de zwaarste Amerikaanse sneeuwstorm in de laatste decennia.

Kantoren van de federale en lokale overheid blijven maandag gesloten. Het openbaar vervoer, dat het hele weekend plat lag, start maar heel beperkt weer op. Ook het vliegverkeer heeft nog veel last van het extreme winterweer. De twee grote vliegvelden van Washington hebben gisteren alle vluchten geschrapt en ook op maandag zal het vliegverkeer ontregeld zijn.

De opruimploegen in Washington richten zich allereerst op de hoofdwegen, vertelt correspondent Ryan Hermelijn vanuit Washington. "Ik kom vooralsnog de straat niet uit, de wijk niet uit. Ik heb de stoep sneeuwvrij gemaakt en de auto uitgegraven. Maar ik kan nog nergens heen. Scholen en universiteiten blijven voorlopig dicht. De metro gaat wel rijden en is de hele dag gratis, omdat ze niet kunnen garanderen hoe vaak hij precies gaat rijden."

Ook in de staten Virginia en Maryland blijven de overheidsgebouwen maandag dicht. 

Doden

Het vliegverkeer in New York en een aantal andere steden wordt inmiddels wel weer langzaam hervat. Door de sneeuwstorm zijn afgelopen weekend meer dan 10.000 vluchten van en naar het oosten van de VS gecanceld. 

Het dodental als gevolg van de sneeuwstorm staat inmiddels op twintig. De meeste doden vielen bij verkeersongelukken. De totale schade van de hevige sneeuwval wordt geschat op een miljard euro.

Sneeuw in de VS: pret en problemen