De Sousa en zijn zoon vanmiddag na het uitbrengen van hun stem
NOS Nieuws

Rechtse hoogleraar nieuwe president Portugal

In Portugal heeft de centrumrechtse Marcelo Rebelo de Sousa de presidentsverkiezingen gewonnen. Het presidentschap in Portugal is vooral een ceremoniële functie, maar hij heeft ook de macht om het parlement te ontbinden.

De 67-jarige De Sousa is een ervaren politicus en hoogleraar rechten. Hij was een van de tien kandidaten voor de post en kreeg in de eerste ronde ruim 52 procent van de stemmen, maakte de Portugese kiescommissie bekend.

Brussel

De Sousa krijgt te maken met een linkse regering die is aangetreden na de laatste parlementsverkiezingen in oktober vorig jaar. Politieke analisten vragen zich hardop af of het deze regering lukt om de vier jaar vol te maken. Portugal heeft miljarden aan steun gekregen tijdens de crisis. De linkse coalitie moet balanceren tussen de gemaakte afspraken met Brussel en de aversie in eigen land tegen nog meer bezuinigingen.

De nieuwe president zou de komende jaren dan ook wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen als bemiddelaar tussen de politieke partijen. Ook heeft hij dus de macht om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De Sousa zei tijdens zijn campagne dat hij vooral wil werken aan het onderling vertrouwen in het land.

Grondwet

In maart zal hij zijn intrek nemen in het presidentiële paleis in Lissabon. Hij volgt Anibal Cavaco Silva op. Die heeft de maximale twee termijnen van vijf jaar als president volgemaakt.

Cavaco Silva had het liefst nieuwe parlementsverkiezingen uitgeschreven, maar kon dat niet meer doen. De grondwet verbiedt de president om in zijn laatste half jaar nog nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De opkomst bij de presidentsverkiezingen was ongeveer 50 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl