IS toont 'laatste woorden terroristen Parijs'

De leider van de terroristen in het IS-filmpje Alhayat

IS heeft een video gepubliceerd waarin de terreurgroep claimt een laatste boodschap te tonen van de terroristen van Parijs. Het filmpje van 17 minuten werpt geen nieuw licht op de aanslagen van 13 november. De authenticiteit van het filmpje is niet vast te stellen.   

De "negen leeuwen van het kalifaat", zoals ze worden genoemd door de verteller in het filmpje, dreigen de landen van de anti-IS-coalitie en vooral Frankrijk met aanslagen. Ze komen een voor een in beeld, de meesten kennelijk in IS-gebied, in een woestijnachtige omgeving.  

In het propagandafilmpje spreken de terroristen dreigementen uit en doden ze een aantal gevangenen. Ze schieten er één dood en onthoofden er een paar. Een van de terroristen zegt dat dit spoedig ook zal gebeuren op de Champs-Élysées. 

Wraak

De terroristen maken duidelijk dat de aanslagen worden gepleegd uit wraak voor de oorlog die de anti-IS-coalitie voert tegen hun kalifaat. 

Ze zeggen dat niemand in de landen van de coalitie veilig zal zijn. Iedereen kan worden afgeslacht als hij op vakantie is of thuis in zijn bed ligt. De gewone mensen zijn volgens IS ook verantwoordelijk omdat zij de leiders hebben gekozen die de organisatie de oorlog hebben verklaard.  

Franse moslims

De Franse moslims worden opgeroepen niet langer in luxe tussen de ongelovigen te leven, maar zich tegen hen te keren. Als ze dat op tijd doen, zal Allah hen vergeven, want hij is genadig, aldus de terroristen. 

De Franse regering wil niet op het filmpje reageren. 

STER Reclame