Voor de deur van het Hooggerechtshof in Washington wordt sneeuw geruimd
NOS Nieuws

VS maakt balans op na 36 uur hevige sneeuwval

De Amerikaanse oostkust maakt de balans op na de 36 uur durende sneeuwval die het openbare leven volkomen lamlegde. Hoewel "Snowzilla" intussen tot stilstand is gekomen, zijn de gevolgen nog goed zichtbaar. Zo zitten in North- en South-Carolina nog steeds zo’n 50.000 mensen zonder stroom, en in New Jersey nog eens 20.000.

In een aantal kuststaten geldt nog steeds de noodtoestand. De schade wordt geschat op een miljard dollar. Op sommige plaatsen is de sneeuwlaag een meter dik. Rond het Witte Huis in Washington groeide de sneeuwlaag gisteren nog met 40 centimeter aan.

Hoewel het vandaag een heldere dag is - de zon schijnt en de temperatuur blijft boven nul - is het openbare leven nog steeds ontwricht. Zo zal het Huis van Afgevaardigden in Washington deze week niet bij elkaar komen. Dinsdag en woensdag zouden er stemmingen zijn, maar die zijn uitgesteld. De gemeente Washington vraagt burgers om te helpen de stad weer begaanbaar te maken.

Langzaam komt het leven weer op gang

In New York gold gisteren een reisverbod, maar dat werd om 07.00 uur lokale tijd opgeheven. Het openbaar vervoer in de stad komt langzaam weer op gang, net als het vliegverkeer. Op John F. Kennedy International Airport kan alweer geland worden, maar toch vallen vandaag nog zo'n 3750 vluchten uit. Morgen vallen nog eens 700 vluchten uit.

Het noodweer heeft aan zeker negentien mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen in het verkeer. In Maryland en New York stierven drie mensen tijdens het sneeuwvrij maken van de stoep.

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio riep mensen op zich zo min mogelijk op straat te begeven vandaag, zodat alle wegen in de stad kunnen worden schoongeveegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl