1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Wielrennen

Spekenbrink: misschien hebben we wel geluk gehad

De gedachten van teammanager Iwan Spekenbrink gaan twee kanten op, een dag nadat zes renners van zijn ploeg Giant-Alpecin ernstig gewond raakten na een aanrijding in Spanje. "Wat er gisteren gebeurde, was natuurlijk geen normale valpartij. Dat hoort niet te gebeuren. Maar aan de andere kant had het nog veel erger kunnen aflopen. Misschien hebben we wel geluk gehad", zegt Spekenbrink zondagmiddag in NOS Langs de Lijn.

Hij legt uit: "De renners zaten in een afdaling en reden dus wat harder dan normaal. Toen er een auto op ze af kwam konden ze geen kant op. Normaal praten we in de ploeg alleen over topprestaties en de koers, maar nu zien we hoe kwetsbaar we zijn", aldus Spekenbrink.

"Soms gebeuren er dingen die de zekerheid van jong en gezond zijn op het spel zetten. Dat heeft voor een flinke shock gezorgd. Het heeft veel impact op de ploeg. Het gaat wel een paar maanden duren voor we hier helemaal overheen zijn en iedereen gezond is."

"De renners zaten in een afdaling, en reden dus wat harder dan normaal. Toen er een auto op ze af kwam konden ze geen kant op."

Iwan Spekenbrink, manager Giant-Alpecin

Renner Ramon Sinkeldam is een dag na het ongeval weer thuis. Met hem gaat het 'relatief goed'. "Het ziet er nu naar uit dat ik niks gebroken heb, maar morgen worden er in het ziekenhuis nog foto's gemaakt voor de zekerheid. Ze hebben mijn knie op twintig plaatsen gehecht. Dat is niet echt prettig natuurlijk."

Sinkeldam kan zich niet alles meer herinneren van het ongeval. "Ik hoorde mensen schreeuwen, daarna ben ik alles kwijt. Misschien is dat maar beter ook. Ik heb de anderen gelukkig ook niet zien liggen."

informacion.es
Zes renners van Giant-Alpecin zijn aangereden op trainingskamp in Spanje

"Een aantal renners zal lang gehavend zijn", vertelt Spekenbrink. "Dat betekent dat je als ploeg een paar maanden teruggeworpen bent. Maar ik merk dat iedereen hier klaar voor elkaar staat. Geef ons de tijd, maar we gaan hier sterker uitkomen."

Voor toprenner John Degenkolb zullen de komende maanden in het teken staan van herstel. Degenkolb won vorig jaar Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix. "Ik wil er niet over speculeren of hij mee kan doen, maar houd er maar geen rekening mee", aldus Spekenbrink.

Degenkolb ondergaat binnenkort in Hamburg een tweede operatie. De kopman van Giant-Alpecin brak onder meer zijn onderarm en raakte bijna zijn linkerwijsvinger kwijt. Hij wacht op toestemming van de artsen om naar Hamburg te vliegen.

Sinkeldam wil hoe dan ook positief blijven. "Ik heb er alle vertrouwen in dat we allemaal weer op de fiets zitten over een paar weken."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl