Jan Roelof Kruithof
NOS Sport

Andere Tijden Sport: wachten op de Elfstedentocht

Hij was onverslaanbaar op natuurijs. Won in de jaren zeventig de ene marathon na de andere. Maar die ene overwinning ontbreekt op zijn palmares. Jan Roelof Kruithof moest 22 jaar wachten om überhaupt aan de Elfstedentocht te kunnen deelnemen.

'De diesel uit Havelte' was zijn bijnaam. Of het nou in Zweden, Noorwegen of de Verenigde Staten was, als Kruithof eenmaal vertrokken was, dan zag de concurrentie hem pas bij de finish terug.

Bij het grote publiek kreeg hij verdere bekendheid door een televisiereportage. Hij werd gefilmd tijdens een van zijn trainingssessies. In een koelcel. Bij 22 graden onder nul.

Zondag in Andere Tijden Sport: wachten op de Elfstedentocht

Het typeerde het trainingsbeest dat Kruithof was. Hij liet niets aan het toeval over. Mocht er een Elfstedentocht komen, dan zou hij klaar zijn. Hij had al wel aan de tocht van 1963 meegedaan, maar in dat jaar miste hij nog de juiste conditie. Hij had geen kans op de zege. Hij was dermate slecht getraind, dat hij te laat binnenkwam en niet eens een kruisje kreeg. Dat zou hem niet nog een keer gebeuren.

Maar tussen 1963 en 1985 kwam die tocht er niet.

In 1985 was het dan eindelijk wel zover. Maar Kruithof was al 48 jaar. Hij was over zijn piek heen. Hij verloor de wedstrijd bij Kimswerd, waar er zo'n 250 meter gekluund moest worden. Hij struikelde twee keer. Kruithof finishte als twaalfde.

Jantina

De eigenzinnige Drent, architect van beroep, wist tijdens zijn carrière altijd zijn vrouw Jantina aan zijn zijde. Zij verzorgde hem rond wedstrijden. Waar de concurrentie het alleen moest doen met een droge bevroren boterham in de achterzak, daar stond Jantina voor haar Jan Roelof klaar langs de kant van de ijsbaan met warm voedsel.

Jantina overleed in 2013. Maar thuiszitten en niets doen is er sindsdien niet bij voor Kruithof. "Ik ben nog maar 79 jaar. Ik heb twee nieuwe knieën, maar ik train wel voor een Elfstedentocht. 's Morgens doe ik krachttraining, tussen de middag ga ik fietsen en 's avonds ga ik even schaatsen. Als die komt, moet je er klaar voor zijn hè."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl