NOS Nieuws

RIVM adviseert zwangeren niet naar zika-landen te reizen

RIVM: stel reis uit of kies een andere bestemming

Het RIVM adviseert zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden, niet naar gebieden te gaan waar het zikavirus heerst. Op zijn website stelt het RIVM dat ze uitstel moeten overwegen als de reis niet noodzakelijk is. Ook doen ze er volgens het RIVM goed aan te overleggen met hun arts.

De VS en België hebben een negatief reisadvies voor zwangeren gegeven. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken doet dat niet, maar verwijst wel naar het advies van het RIVM.

Het RIVM stelt dat het zikavirus op dit moment voorkomt in 27 landen in Midden- en Zuid-Amerika en in de Stille Oceaan. Onder deze landen zijn Brazilië, Suriname en Mexico.

"Als het geen noodzakelijke reis is, stel het dan uit", zei Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding bij het RIVM, in Nieuwsuur.

Schadelijk

Het zikavirus kan mogelijk schadelijk zijn voor ongeboren kinderen. Volwassenen kunnen er ziek van worden, maar herstellen bijna altijd zonder ernstige gevolgen. Het virus wordt overgebracht door steekmuggen.

In Nederland is de ziekte vastgesteld bij twaalf vrouwen. Ze zijn allemaal in Suriname besmet geraakt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de ziekte ook binnen Nederland verspreid wordt, omdat de steekmuggen die het virus overbrengen hier niet kunnen overleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl