PP-premier Mariano Rajoy
NOS Nieuws

Spaanse socialisten tegen Rajoy: vorm regering of trek je terug

De socialisten in de Spaanse oppositie willen dat premier Rajoy een keus maakt. Hij moet proberen een nieuwe regering te vormen en anders definitief afhaken als kandidaat.

Rajoy liet gisteren tot veler verrassing weten dat hij de opdracht om een nieuwe regering te vormen, heeft teruggegeven aan koning Felipe. Zijn partij, de conservatieve Partido Popular, is nog wel de grootste, maar raakte bij de verkiezingen in december de absolute meerderheid kwijt.

Rajoy vindt dat hij de aangewezen persoon is om een nieuwe regering te leiden, maar geen van de oppositiepartijen wil met hem samenwerken.

Podemos

Nog voordat de premier gisteravond zijn formatieopdracht teruggaf, liet de socialistische leider Pedro Sanchéz weten dat hij er klaar voor is om een linkse coalitieregering te vormen.

Sanchéz zou een coalitie kunnen aangaan met de linkse protestpartij Podemos. Die twee hebben samen geen meerderheid in het parlement, maar ze zouden kunnen regeren met steun van de regionale nationalisten.

De Socialistische Partij eist nu duidelijkheid van Rajoy. Hij moet onderzoeken welke regering hij kan leiden, of zich definitief terugtrekken als kandidaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl