Blokhuijsen: ik hoor in ploegenachtervolging

Jan Blokhuijsen is verbolgen over het feit dat hij niet in de voorlopige selectie zit voor de ploegenachtervolging op de WK afstanden.

"Vooralsnog ben ik niet opgesteld voor Kolomna. Maar daar ben ik het natuurlijk niet mee eens", zei de 26-jarige schaatser na zijn winnende 5.000 meter bij de KPN NK allround in Thialf.

Op 6 januari maakte bondscoach Geert Kuiper een lijst bekend met de voorlopige selectie voor de WK in Kolomna. Daarop stonden de namen van Sven Kramer, Douwe de Vries, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga. 

"Dikke onzin natuurlijk", aldus Blokhuijsen. "Ik ben olympisch kampioen. Ik ben de afgelopen zes jaar gewoon een vaste kracht geweest. Aan het begin van het seizoen toen ik nog niet echt scherp was, reed ik wel goede ploegenachtervolgingen. Nu ben ik gewoon veel beter. Dus waarom zou ik thuisblijven?"

Drie keer in actie dit seizoen

Bij de wereldbekerwedstrijd in Calgary reed Jan Blokhuijsen een teleurstellende race samen met Douwe de Vries en Arjan Stroetinga. De laatste viel, maar er was meer kritiek op de ploeg.

In Inzell namen ze revanche. Dezelfde formatie reed met de beste race van het seizoen naar de zege. In Heerenveen was de zege ook voor Jan Blokhuijsen, dit keer met Sven Kramer en Jorrit Bergsma. 

Kuiper: selectie niet definitief

Maar Blokhuijsen heeft zich niet geplaatst voor een individuele afstand bij de WK afstanden en dat is voor bondscoach Geert Kuiper een beweegreden geweest hem niet op te nemen in de voorlopige selectie voor de ploegachtervolging.

Het olympische principe is daarbij de leidraad. Tijdens de Olympische Spelen mogen per land maar tien mannen (en tien vrouwen) ingeschreven worden en uit die namen moet een achtervolgingsploeg worden samengesteld.

De selectieprocedure is ook lastig omdat bondscoach Kuiper niet heeft kunnen trainen met de mannen de laatste tijd. "Kramer was in Spanje en De Vries was ziek. Voor de WK afstanden gaan we nog wel een keer trainen. Dat zeker."

Kuiper benadrukt dat de selectie nog niet definitief is. En dus heeft Blokhuijsen nog kans om mee te gaan naar Kolomna. "We gaan deze week nog overleggen met de betrokkenen", aldus Kuiper.

STER reclame