Burgemeester Van Aartsen ANP

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag vindt dat er een speciale minister moet komen die het vluchtelingenprobleem coördineert. "Iedereen doet nu z'n best, maar heel veel coördinatie kan ik niet ontwaren en dat moet beter", zei Van Aartsen in het radioprogramma Kamerbreed.

De voormalige 'politiek aanvoerder' van de VVD adviseert premier Rutte om een minister of hoge ambtenaar aan te stellen, die alles coördineert wat te maken heeft met de instroom van vluchtelingen.

Van Aartsen vindt ook dat het ministerie van Veiligheid en Justitie te groot is geworden. Bij de kabinetsformatie, na de verkiezingen volgend jaar, moet de politie weer zoals vroeger bij het ministerie van Binnenlandse Zaken worden ondergebracht. 

Bij de vorming van het eerste kabinet-Rutte in 2010 werd Veiligheid van Binnenlandse Zaken overgeheveld naar Justitie. Van Aartsen is de tweede prominente VVD’er die dat wil terugdraaien. Eerder pleitte ook de fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Annemarie Jorritsma, ervoor om het ministerie van Van der Steur en Dijkhoff weer te verkleinen. 

STER reclame