Sociaal warenhuis opent in Rotterdam de deuren RTV Rijnmond

Armsten van Rotterdam winkelen voortaan gratis

time icon

Rotterdam heeft voortaan een warenhuis waar arme mensen uit de stad met een pasje gratis kunnen shoppen. De Swingmarkt is vandaag officieel geopend in winkelcentrum Keizerswaard. Het initiatief, met eten, drinken, speelgoed, kleding en huisraad onder één dak, komt van een Rotterdamse stichting.

Iedereen is in het 'sociale warenhuis' in Rotterdam welkom. Om gratis te kunnen winkelen, moeten mensen het pasje aanvragen. Daarna wordt het inkomen van de Rotterdammer beoordeeld. Als die onder een bepaalde inkomensgrens zit, wordt het pasje uitgedeeld. Waar die grens is onduidelijk, maar er zouden zo'n 200 gezinnen voor in aanmerking komen.

Meer gefortuneerde bezoekers zijn ook welkom aan De Swingmarkt, maar zij moeten wel de portemonnee trekken. 

Verspilling

In tegenstelling tot de voedselbank, waar pakketten voor armen worden samengesteld, kunnen bezoekers aan De Swingmarkt hun spullen uitkiezen. Volgens de initiatiefnemer leidt het vooraf inpakken van spullen tot verspilling. "De helft van de inhoud van de pakketten blijft vaak staan. 

De klanten lusten vaak niet alle spullen die aangeboden worden of willen die om andere redenen niet hebben", zegt Marije de Ronde van De Swingmarkt tegen RTV Rijnmond. "Ik vind dat mensen zelf moeten nadenken over wat ze deze week nodig hebben om te kunnen overleven. Bovendien, wie ben ik om te bepalen dat jij deze week zuurkool moet eten."

De Rotterdamse stichting wil de komende jaren in meerdere steden dergelijke sociale warenhuizen openen.

Dit is een artikel van

STER Reclame