Wassilla Hachchi ANP

D66 in verlegenheid gebracht door plots vertrek Hachchi

time icon

D66 is in verlegenheid gebracht door het plotselinge vertrek van Kamerlid Wassila Hachchi. Sinds haar vertrek heeft  de fractie nog één mailtje van haar gekregen, maar daar stond geen nieuwe informatie in. 

Hachchi zat vijf jaar in de Kamer voor D66. De oud-marinevrouw deed de woordvoering over onder meer Defensie en de Caribische delen van Nederland. Woensdag bleek opeens dat ze opstapte. Kamervoorzitter Arib las nog diezelfde dag haar afscheidsbrief voor. 

Zij zei dat ze naar de Verenigde Staten vertrekt om campagne te voeren voor de democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Wat ze precies gaat doen en of het om een betaalde of onbetaalde functie gaat, is onduidelijk. 

Intussen wordt er volop gespeculeerd in de media. Amerika-deskundige Willem Post zegt dat er zeer strenge regels gelden voor buitenlanders die betaald campagnewerk willen gaan doen. 

Willem Post
@WillemPostUSA
Nederlandse politici hebben helemaal niets toe te voegen aan Amerikaanse campagnes. Mogen wel in de kou langs de deuren
3 jaar geleden

Het afzwaaiende Kamerlid was zelf niet meer bij het afscheid in de Tweede Kamer. Tot vanmiddag had ze met niemand contact over haar vertrek. Rond 13.00 uur vanmiddag meldde ze op Twitter dat ze door een hond is gebeten en dat ze daarvan moet herstellen. 

Wassila Hachchi
@WassilaHachchi
Beste @geenstijl geen zorgen, alles wel, flink last van pijnlijke hondenbeet en ben aan t pakken voor NYC. Vertrekreden staat in kamerbrief.
3 jaar geleden

In het AD zegt D66-leider Pechtold dat Hachchi hem heeft verteld dat ze geen gebruik zal maken van de wachtgeldregeling.

Hachchi is het derde D66-Kamerlid dat tussentijds vertrekt. In november maakte Magda Berndsen bekend dat het heen en weer reizen tussen Den Haag en haar woonplaats in Friesland haar te zwaar viel. In augustus werd Gerard Schouw directeur van Nefarma, de brancheorganisatie voor de farmaceutische industrie. 

STER Reclame