De Surinaamse president Bouterse ANP

Door correspondent Harmen Boerboom

Buitenlandse krachten proberen misbruik te maken van de slechte economische situatie van Suriname en doen pogingen het land te destabiliseren. Ook werken ze samen met het Surinaamse rechtssysteem om de positie van het staatshoofd in gevaar te brengen.

De Surinaamse president Bouterse heeft deze beschuldigingen geuit tijdens een persconferentie. Hij verwees daarbij naar het hoogste Surinaamse rechtscollege, het Hof van Justitie dat in november het Openbaar Ministerie opdracht gaf om het strafproces over de Decembermoorden te hervatten.

In dat proces is Bouterse de hoofdverdachte. Het proces werd in 2012 na de aanname van de Amnestiewet opgeschort.

Onoorbare praktijken

"Hoe is het mogelijk dat out of the blue sky de 8-december-perikelen zich plotseling weer beginnen te roeren?" vroeg Bouterse zich af. Hij gaf zelf het antwoord. "In november en december hebben we hier tien man gespot die zich bezighielden met onoorbare praktijken. Ze zijn intussen weer weg, en ze zijn zwaar bezig. Mensen, wees op uw hoede!"

President Bouterse wilde niet zeggen wat voor activiteiten het zou betreffen. Hij sprak tegen dat hij met de beschuldigingen de aandacht van het publiek wil afleiden van de economische crisis in Suriname. "Onze inlichtingendiensten doen hun werk en ik kan daarover niet uitweiden. Maar nadat we zijn gaan graven naar de feiten ben ik er heilig van overtuigd dat de strafeis van de rechtszaak geschreven wordt in het buitenland."

Bouterse zei ook niet om welke landen het volgens hem gaat. Aangenomen wordt dat hij onder meer doelde op Nederland en de Verenigde Staten, de landen waar de kritiek op Bouterse het grootst is.

Verbazing

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft "met stijgende verbazing" gereageerd op de uitlatingen van Bouterse. Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zegt zich niet te kunnen terugvinden in de woorden van het staatshoofd en ontkent in een verklaring op de website Starnieuws met klem dat het requisitoir geschreven is door mensen buiten het OM. 

STER reclame