NOS Sport

Bondscoach Havenga: dit was dé kans

Havenga: we hadden hier Europees kampioen moeten worden

De derde grote finale die de Nederlandse waterpolosters oprij verliezen, deed extra zeer bij bondscoach Arno Havenga.

De nederlaag tegen Hongarije in de EK-finale houdt voor de trainer en zijn groep in dat er nu een olympisch ticket bij het kwalificatietoernooi eind maart in Gouda moeten worden veroverd. "Dit was de kans. We hadden hier Europees kampioen moeten worden", klonk het na afloop zuur.

Fysiek gevecht

Havenga zag zijn ploeg wel vechten, maar in het vierde kwart ging het alsnog mis. "Dit komt aan. De ploeg was moegestreden, Hongarije was heel fel. Het was een heel fysiek gevecht, wat heel veel kracht kostte.", analyseerde hij het verschil tussen Oranje en Hongarije. "De overtuiging die we laatste dagen lieten zien, misten we nu. Dit is heel jammer."

De tranen stonden na afloop in de ogen bij Vivian Sevenich. Ze vond de medaille-uitreiking vreselijk. "Het was een kwelling om daar te staan. Zwaarder kun je niet verliezen. We waren het hele toernooi zo goed. En op het moment dat je er moet staan, schiet je tekort."

De Oranje-speelsters misten ook in haar ogen de echte overtuiging. "Hongarije deed er een schepje bovenop. Wij konden dat niet. Schoten gingen er niet in, overtalsituaties werden niet benut. Zij kregen het gevoel dat ze van Nederland konden winnen. We gaven het zelf weg."

Olympisch kwalificatietoernooi

De Nederlandse ploeg zal zich snel moeten herpakken. Eind maart in Gouda is de laatste kans op een olympisch ticket bij het kwalificatietoernooi. "We moeten dit even laten bezinken. We willen en gaan naar Rio, nu moet het maar in Gouda gebeuren."

Vivian Sevenich: zwaarder kun je niet verliezen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl