AFP
NOS Nieuws

Mogelijk oudste man ter wereld overleefde Auschwitz

Een 112-jarige overlevende van Auschwitz is op dit moment mogelijk de oudste man ter wereld.

Volgens zijn familie is Yisrael Kristal geboren in Polen op 15 september 1903. Hij kwam met vrouw en twee kinderen in het getto van Lodz terecht. Zijn kinderen stierven daar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij samen met zijn vrouw gedeporteerd naar Auschwitz.

Zijn vrouw overleefde het vernietigingskamp niet. Kristal wel, al woog hij nog maar 37 kilo aan het eind van de oorlog. Eenmaal aangesterkt, besloot hij naar Israël af te reizen om daar te wonen. In Haifa opende hij een snoepwinkel en hertrouwde hij.

Documenten ontbreken

Officieel kan Kristal nog niet worden aangemerkt als de oudste man ter wereld, omdat de benodigde documenten ontbreken. De familie van Kristal heeft alleen papieren van de bruiloft van Kristal op het moment dat hij 25 was. Gehoopt wordt dat de juiste documenten gevonden worden in Zarnov, de stad waar Kristal geboren is.

Ik at om te blijven leven, ik leef niet om te eten.

Yisrael Kristal

Zelf is Kristal niet geïnterviewd over zijn mogelijke positie als 's werelds oudste man. Daarvoor is zijn gezondheid te fragiel, zegt zijn dochter.

In 2014 werd hem door Israëlische media gevraagd wat hij at om zo oud te kunnen worden. "Er was niet altijd eten in de kampen", zei hij toen. "Ik at wat me werd gegeven. Ik at om te blijven leven, ik leef niet om te eten."

Eerdere oudsten

De vorige oudste man ter wereld, Yasutaro Koid uit Japan, overleed eerder deze week op 112-jarige leeftijd. De oudste nog levende vrouw is de 116-jarige Susannah Mushatt Jones.

Jeanne Louise Calment is de oudste mens ooit van wie de geboorte- en sterfdatum vaststaat. Zij werd 122 jaar en overleed in 1997.

Twitter / @IndiaRTt
Yasutoro Koide

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl