Bij doellijntechnologie krijgt de scheidsrechter een melding op zijn horloge. ANP
NOS Voetbal

Doellijntechnologie ingezet op EK voetbal

De vertrouwde discussie of een bal al dan niet over de lijn is, zal deze zomer verstommen als het aan de Europese voetbalbond ligt. De UEFA gaat doellijntechnologie inzetten op het grootste podium: het EK voetbal in Frankrijk.

Ook zal het systeem ingezet worden in de Champions League vanaf het seizoen 2016/2017 in de play-off-fase en in de Europa League vanaf het seizoen 2017/2018. Dat heeft het UEFA-bestuur vrijdag besloten in Nyon.

'Twijfel wegnemen'

Secretaris-Generaal Gianni Infantino zegt over de beslissing: ''Het systeem is er en het werkt. Er is serieus naar gekeken. En het is positief beoordeeld. Waarom zou je het dan niet gebruiken? Het gaat erom de twijfel weg te nemen of de bal over de lijn is of niet. En dat gaan we nu doen op het EK, en daarna in de Champions League.''

UEFA-woordvoerder Pedro Pinto voegt hier nog aan toe: ''Dit is natuurlijk het resultaat van een lang beslissingsproces, geïnitieerd door Michel Platini. De scheidsrechterscommissie onder leiding van Pierre-Luigi Collina heeft zich hierover gebogen. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in de beslissing van vandaag.''

De IFAB, de spelregelcommissie van de FIFA, heeft al in 2012 ruimte gegeven voor het gebruik van doellijntechnologie (GLT). Daar maakt de UEFA nu pas gebruik van door op het EK en in de Europese clubcompetities voor de technologie te kiezen.

Vijfde en zesde man

De UEFA heeft jarenlang op het spoor gezeten van meer assistenten voor de scheidsrechter, de zogenaamde vijfde en zesde man. Een jaar geleden kondigde de inmiddels geschorste voorzitter Michel Platini aan dat de UEFA open staat voor experimenten met doellijnbewaking. Hij wilde experimenten op dat vlak toestaan mits de scheidsrechterscommissie van de UEFA hiermee akkoord zou gaan. De UFFA gaat parallel aan de introductie van doellijntechnologie ook door met de vijfde en zesde man.

Eredivisie

In de eredivisie wordt sinds het seizoen 2014/2015 gebruikgemaakt van het Hawkeye-systeem, waarvan de KNVB een exemplaar aanschafte. Dat systeem wordt bij toerbeurt in een stadion geïnstalleerd. Op 8 maart 2015 werd voor het eerst een doelpunt goedgekeurd op basis van het systeem. Lex Immers scoorde toen voor Feyenoord tegen NAC in de Kuip, omdat NAC-verdediger Ruben Ligeon de bal van achter de doellijn wegwerkte. Arbiter Pieter Vink kende deze treffer toe.

STER reclame